Dieren U 85
Zutphensestraatweg 34, 6953 CL te Dieren

Inleiding

Schilderachtige uit 1896-1897 daterende VILLA genaamd HELMA, gebouwd in een rijke Neo-Renaissancestijl. Het pand heeft een voortuin, waarin zich een monumentale eik bevindt, en een achtertuin. De voortuin werd oorspronkelijk van de weg gescheiden door een nu niet meer aanwezig ijzeren hekwerk. Recentelijk is een modern smeedijzeren hekwerk als erfafscheiding geplaatst.

Omschrijving

Het pand is gebouwd op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en bestaat uit respectievelijk één en twee bouwlagen. De villa heeft een souterrain, een belétage en een verdieping onder een samengesteld dak. Het evenwijdig aan de straat gelegen deel van twee bouwlagen heeft een met de nok evenwijdig aan de straat gelegen schilddak met boven de uitgebouwde rechtertravee een ingestoken tentdak. Het één bouwlaag hoge deel aan de achterzijde heeft een haaks op het schilddak staand zadeldak gedekt met gesmoorde Tuiles du Nord. In het voorschild bevind zich een schoorsteen versierd met een witgepleisterde band. De gevels worden voor wat betreft het twee bouwlagen hoge deel afgesloten door een hoofdgestel bestaande uit een aan een architraaf referende steens rollaag in rode verblendsteen; een gepleisterd fries en een geprofileerde kroonlijst waarin de goot. Het pand bezit een omlopende gepleisterde plint. De vensters zijn merendeels voorzien van gepleisterde aanzet- en sluitstenen in de in rode verblendsteen uitgevoerde strekken en bogen. De gevel wordt verder verlevendigd door horizontaal over de gevel lopende witgepleisterde banden (speklagen). De ingang bevindt zich in de rechter zijgevel.

De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft links een twee traveeën geveldeel en rechts driezijdige erker over twee bouwlagen. De linkertravee heeft een op een hoge bakstenen borstwering, vermoedelijk enige jaren na de bouw aan gebrachte houten serre (linkerzijde in baksteen uitgevoerd) op een rechthoekige plattegrond. De serre vervangt vermoedelijk een houten open veranda. De serre heeft gesneden stijlen, eenvoudige glas-in-lood bovenlichten en wordt afgesloten door een geprofileerde overstekende kroonlijst. De verdieping bezit twee door hanekammen afgesloten vensters en zijn voor zien van enkelruits schuiframen. De hoeken van de erker worden geaccentueerd door gepleisterde verticale banden. Het souterrain heeft rechts een door een blind segmentboogje afgesloten venster waarin dubbel openslaande ramen waarvoor diefijzers. De begane grond bezit twee door blinde rondbogen afgesloten vensters met in de boogvelden een in een rasterpatroon aangebracht tweekleurig metselmozaïek. Ieder venster is voorzien van een enkelruits schuifraam. De verdieping bezit drie door hanekammen afgesloten vensters met T-schuiframen.

De LINKER ZIJGEVEL is asymmetrisch ingedeeld en bestaat uit een twee bouwlagen hoog deel rechts en een één bouwlaag hoog deel links. Het souterrain bezit van links naar rechts: een door een getoogde strek afgesloten breed venster waarin een niet oorspronkelijk enkelruits raam; een door een hanekam afgesloten venster waarin een enkelruits draairaam; een door een getoogde strek afgesloten venster waarin een enkelruits raam en tenslotte geheel rechts in het basement van de erker een eenvoudige, lage opgeklampte houten deur. De begane grond bezit twee recent naar voorbeeld van de verdiepingsvensters in de voorgevel ingehakte vensters. In het schild van het zadeldak bevindt zich een later aangebrachte storende brede dakkapel onder een plat dak.

De asymmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL wordt afgesloten door een puntgevel met overstekend zadeldak, windveren en restantan van een makelaar. Het souterrain bezit van links naar rechts: een door een anderhalfsteens strek met gepleisterde aanzet- en sluitstenen afgesloten venster waarin een enkelruits draairaam; twee door blinde segementboogjes afgesloten vensters waarvan het linker met gepleisterde aanzetstenen en sluitsteen; twee later aangebrachte rechtgesloten vensters waarin dubbele openslaande ramen. Over tweederde van de breedte van de gevel bevindt zich een veranda waarvan de bovenzijde ter hoogte van de middenas als balkon fungeert. De belétage heeft links twee kleine niet oorspronkelijke vensters. In het midden en rechts dubbele deuren met bovenlicht. Het rechter bovenlicht heeft nog de oorspronkelijke tweeruits indeling. Links tussen belétage en verdieping een klein door een strek met gepleisterde aanzet- en sluitstenen afgesloten venster waarvoor diefijzers. Naast het laatstgenoemde venster bevindt zich een groot recent dichtgemetseld venster dat oorspronkelijk zorgde voor de lichttoetreding in het trappenhuis. De verdieping heeft een door blinde rondboog afgesloten muuropening met gepleisterde blokken en een boogveld met metselmozaïek dat evenals de boog in rode verblendsteen is uitgevoerd.

De RECHTER ZIJGEVEL bestaat uit twee traveeën waarvan de linkertravee twee bouwlagen heeft en de rechtertravee één bouwlaag. Links van het midden de ingang die voorzien is van een bewerkte paneeldeur met twee gietijzeren roosterpanelen en een glas-in-lood bovenlicht. Voor de ingang bevindt zich een gemetseld bordes gedekt door een hardstenen plaat en bereikbaar via meerdere van hardstenen platen voorziene treden. De trap heeft een balustrade met zes zware gietijzeren balusters. Onder het bordes bevinden zich twee rondbogen en een trap naar het souterrain. Een deur met een vierruits raam biedt toegang tot het souterrain. De gevel is verder blind.

Het INTERIEUR bevat nog diverse oorspronkelijke elementen zoals ondermeer in het souterrain waar enkele ruimten voorzien zijn van fraaie in patronen gelegde tegels in okerkleur en zwart alsmede tegels met diverse decoraties. De belétage bezit nog kamers met fraaie stucplafonds in eclectische trant met o.a. aan de Lodewijk XIV stijl en Renaissance ontleende motieven, zwartmarmeren schoorsteenmantels, schuifdeuren tussen de kamers en suite met panelen, geprofileerde houten deuromlijstingen, paneeldeuren. De vestibule en gang zijn voorzien van een witmarmeren vloer en het oorspronkelijke trappenhuis bezit een bewerkte houten beginbaluster en ijzeren gedecoreerde balusters.

VILLA HELMA gebouwd in rijke Neo-Renaissancestijl in 1896-1897. Architectuurhistorische waarden

- De villa is van belang als een bijzonder voorbeeld van een schilderachtige, bijzonder rijk uitgevoerde villa in Neo-Renaissancestijl uit de laatste jaren van de negentiende eeuw.

- De villa is van belang omwille van de vrij gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de bijzondere en rijke detaillering en ornamentiek alsmede het karakteristieke materiaalgebruik.

- De villa is van belang vanwege de vrij gaaf bewaarde rijk uitgevoerde interieurs van belang waardoor er sprake is van een bijzondere samenhang tussen in- en exterieur.

- De villa is van belang voor het oeuvre van de architect Eelco Lofvers. Stedebouwkundige waarden:

- Het pand heeft een ensemblewaarde als onderdeel van het door Lofvers ontworpen villacomplex.