519398 - Havikerwaard
Dieren T 846
Bij Havikerwaard 51, 6994 JH te De Steeg

Omschrijving

Ten oosten van het voorhuis van de boerderij bevindt zich een dwars geplaatst SCHUURTJE onder een zadeldak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Het gebouwtje is opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband. Het gebouw heeft een omlopende gepleisterde plint. De voorgevel worden afgesloten door windveren. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft in het midden een opgeklampte deur. Aan weerszijden bevindt zich een venster met een 4-ruits raam. De genoemde gevelopeningen worden afegsloten door strekken. In de puntgevel bevindt zich een rond ijzeren 4-ruits zolderlicht. De deels gewijzigde linker zijgevel bezit twee getoogde stal- of mestdeurtjes waartussen zich een niet-oorspronkelijk raampje bevindt. De indeling van de rechter zijgevel is volledig gewijzigd. De gevel bezit nu in plaats van meerdere stal/mestdeurtjes meerdere betonnen raampjes. De symmetrisch ingedeelde achtergevel bezit twee door strekken afgesloten vensters met 4-ruits ramen en een rond zolderraampje als in de voorgevel. Waardering

SCHUURTJE uit ca.1907.

Architectuurhistorsiche waarden:

- Het schuurtje is van belang als voorbeeld van een dergelijk vroeg twintigste eeuws gebouwtje bij een boerderij waarbij sprake is van een voor de bouwtijd karakteristieke detaillering en materiaalgebruik.

Stedebouwkundige waarden:

- Het schuurtje is van belang vanwege de beeldbepalende en karakteristieke situering in en aan de Havikerwaard.

- Als functioneel onderdeel van het complex heeft het schuurtje een ensemblewaarde.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis