Velp Gelderland H 2581
Hendrikus Avelinghstraat 3, 6881 VP te Velp

Omschrijving

De blokvormige VILLA heeft twee bouwlagen en is schuin op de weg gesitueerd. Het pand is voorzien van gepleisterde gevels en een omlopende gepleisterde plint. Het samengestelde schilddak is belegd met gesmoorde tuile du nord pannen en heeft een omlopende kroonlijst op geornamenteerde (terracotta?) consoles.

De VOORGEVEL heeft een symmetrische indeling met vijf traveeën. Op de hoeken bevinden zich gepleisterde lisenen. De middelste vensteras is risalerend en bevat op de begane grond de ingang met een dubbele paneeldeur met gietijzeren roosters en een bovenlicht waarin recent een achthoekige lantaarn is aangebracht. Het deurkozijn heeft afgeronde bovenhoeken en een gepleisterde stucomlijsting met kuif. Voor de deur bevindt zich een hardstenen stoep. Boven de ingangspartij bevindt zich een balkon op geornamenteerde zinken consoles. Het balkon heeft een ijzeren balkonhek met in gietijzer uitgevoerde decoraties en een 4-ruits balkondeur met een 2-ruits bovenlicht. De deur heeft een gepleisterde stucomlijsting en persiennes. Aan weerszijden van de middenas bevinden zich twee vensterassen met op de begane grond schuiframen met afgeronde hoeken en persiennes en op de verdieping stolpramen met 2-ruits bovenlichten, afgeronde bovenhoeken en persiennes.

De LINKER ZIJGEVEL heeft een asymmetrische indeling met een verspringende bouwmassa. De linker gevelhelft is uitgebouwd. De gevelindeling is waarschijnlijk in het interbellum gewijzigd. Het uitgebouwde linker geveldeel heeft op de begane grond links een opgeklampte deur waarnaast zich een toiletraampje bevindt en een 6-ruits raam waarboven een liggend 2-ruits raam. De terugliggende rechter gevelhelft bezit heeft op de begane grond een 10-ruits stolpraam. Hierboven bevindt zich halverwege de begane grond en de verdieping een liggend venster met drie gekoppelde ramen (respectievelijk 6-, 9 en 6-ruits). De verdieping heeft links een 8-ruits raam waarnaast zich een klein toiletraampje bevindt alsmede een liggend 2-ruits raam.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft een symmetrische indeling met drie traveeën. Op de hoeken bevinden zich gepleisterde lisenen. De middelste vensteras is risalerend en bevat zowel op de begane grond als de verdieping een blind venster met afgeronde bovenhoeken. In het bovenliggende dakschild bevindt zich een kleine dakkapel onder een flauwhellend zadeldak. Links hiervan bevindt zich een dakraampje. Aan weerszijden van de middenas bevinden zich één vensteras met op de begane grond schuiframen met afgeronde hoeken en persiennes en op de verdieping een blind venster met afgeronde bovenhoeken.

De ACHTERGEVEL is asymmetrisch ingedeeld en heeft vijf traveeën waarvan de twee rechter traveeën uitgebouwd zijn. De linker gevelhelft bezit over de volle breedte van de twee linker traveeën een forse serre uit de eerste decennia van de twintigste eeuw. De serre bezit ondermeer twee schuifdeuren aan de tuinzijde en meerruits bovenlichten. De verdieping bezit twee vensters met 6-ruits schuiframen met afgeronde hoeken en persiennes. In het bovenliggende dakschild bevindt zich een later aangebrachte dakkapel onder een plat dak en voorzien van twee gekoppelde 4-ruits stolpramen. In de middenas van de gevel bevindt zich op de begane grond een ingang met een dubbele deur voorzien van glasruiten met een niet oorspronkelijke roedenverdeling en een van een eveneens later aangebrachte roedenverdeling voorzien bovenlicht. Het deurkozijn heeft afgeronde bovenhoeken. Boven de ingang is een uitbouw ten behoeve van een badkamer aangebracht waarin zich een venster met afgeronde bovenhoeken en persiennes bevindt. Het vooruitspringende geveldeel rechts heeft op de begane grond een recent tot een deuropening vergroot venster met afgeronde bovenhoeken. De muuropening is voorzien van een dubbele deur met glasruiten en een oorspronkelijk 2-ruits bovenlicht. Rechts hiervan bevindt zich een venster met afgeronde bovenhoeken en een 8-ruits schuifraam. De verdieping bezit twee stolpramen met 2-ruits bovenlichten, afgeronde bovenhoeken en persiennes.

Tot het rijke INTERIEUR van de villa behoort ondermeer een fraaie trap naar de verdieping. De balustrade begint met een klauw in Neo-Lodewijk XIV (d.w.z. in een op voorbeelden uit het tweede kwart van de 18de eeuw gebaseerde vorm) met platte opengewerkte balusters. De klauw dateert waarschijnlijk nog uit de bouwtijd van het pand. De hal en gang zijn belegd met wit marmer. Het interieur is op een aantal onderdelen na de bouw verder verrijkt vermoedelijk ondermeer tijdens het interbellum. Diverse kamers en het trappenhuis zijn voorzien van lambrizeringen. De linker voorkamer bezit een uitzonderlijk fraai en rijk uitgevoerd interieur in Oud-Hollandse stijl, d.w.z. in 17de eeuwse trant, met ondermeer een schouw met beeldhouwwerk en een balkenzoldering. Het beeldhouwwerk is mogelijk ten dele nog laat zestiende of de vroeg zeventiende eeuws en hier hergebruikt. Onder deze kamer bevindt zich een kelder met een tongewelf. De rechter achterkamer bezit een schoorsteenboezem waarin een schilderstuk is aangebracht met een voorstelling van een deel van de tuin van paleis Het Loo te Apeldoorn. Voorgesteld is de 'fontein van de Koninglyke door- eengevlochte Naam'. Het schilderij is gebaseerd op een prent van L. Scherm uit ca. 1699. De schoorsteenboezem is verder voorzien van een spiegel. De spiegel en de schildering zijn voorzien van een Neo-Rococo omlijsting. Het geornamenteerde stucplafond in Neo-Lodewijk XIV-stijl is vervaardigd door de firma Silberling & Zoon uit Sloterdijk bij Amsterdam. Het middenstuk komt voor in een catalogus van Silberling & Zoon op bladzijde 74 onder nummer 514 Style Louis XIV.

VILLA in eclectische trant uit ca.1860-1865. Architectuurhistorische waarden:

- De villa is van belang als goed voorbeeld van een villa met de kenmerken van de voor het derde kwart van de 19de eeuw karakteristieke Eclectische stijl met een nog voornamelijk door het Neo-Classicisme bepaalde hoofdvorm.

- De villa is van belang omwille van de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik alsmede de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp.

- De villa is van belang vanwege het bijzonder gaaf bewaarde en rijk uitgevoerde interieur dat als zodanig een zekere zeldzaamheidswaarde heeft.

Stedebouwkundige waarden:

- De villa heeft een ensemblewaarde als onderdeel van het complex.

Cultuurhistorische waarden:

- De villa is van belang als voorbeeld van een villa die gebouwd is in opdracht van een familie die in vroeg stadium, vooral in het kader van de baksteenfabricage, betrokken was bij de industrialisatie van Gelderland.

Bouw serre achtergevel.

Avelingh, T ; Gelderland