Velp Gelderland H 2581
Bij Hendrikus Avelinghstraat 3, 6881 VP te Velp

Omschrijving

Ter linkerzijde van het woonhuis bevindt zich een op een zeshoekige plattegrond gebouwd PRIEEL. Het prieel is opgetrokken op een bakstenen plint en is samengesteld uit meerdere houten kolommen waartussen vakwerk geplaatst is. de wanden zijn aan de binnenzijde bekleed met lattenwerk.Het gebouwtje is voorzien van een zeszijdig tentdak dat bekroond wordt door een eveneens van een zeszijdig tentdak voorziene lantaarn. Deze daken zijn voorzien van een niet-oorspronkelijke bitumineuze dakbedekking.

PRIEEL Architectuurhistorische waarden:

- Het prieel is van belang wegens de voor de bouwtijd kenmerkende bouwstijl.

- Het tuinhuisje is van belang omwille van de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.

Stedebouwkundige waarden:

- Het prieel heeft een ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het complex.

Cultuurhistorische waarden:

- Het prieel is typologisch van belang als voorbeeld van een dergelijk bouwwerk bij een villa dat met name opvalt door het zeszijdige tentdak met lantaarn.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Priëel