519405 - Algemene Begraafplaats
Bij Harderwijkerweg 3 a, Dieren

Omschrijving

Vrij gaaf bewaard, doch ten tijde van de aanwijzing in een slechte staat van onderhoud verkerend, GRAFMONUMENT van M. en J. DE KONINGH uit de periode 1898-1912. Naar de tekst op de grafsteen vermeldt was de in Laag-Soeren overleden Jacob de Koningh tijdens zijn leven chef geneeskundige dienst. Mogelijk oefende hij deze functie uit in het badhuis Bethesda aldaar. Het grafmonument is gelegen in de buiten ring van het kleine rond. Dit grafmonument bestaat uit een hardstenen zerk waarop zich een kleinere hardstenen plaat bevindt met de volgende ten dele leesbare tekst: VROUWE / M. HENRIETTE (?) / DE KONINGH / GEB. BE?LE?AN / OVERL. 9 JUNI 1898 / LAAG-SOEREN. Op de liggende steen bevindt zich de volgende tekst: JACOB DE KONINGH / CHEF GENEESK. DIENST / OVERL. TE LAAG-SOEREN / 13 JUNI 1912.

Op de liggende steen staat aan het hoofdeinde een fraaie zinken engel op een hardstenen voetstuk. De engel dateert vermoedelijk uit 1898 toen M. de Koningh overleed. De bijzonder fraaie zinken engel is vervaardigd door de firma F.W. Braat uit Delft. Het graf wordt omgeven door een rijk uitgevoerd smeed- en gietijzeren hekwerk.

GRAFMONUMENT van M. en J. DE KONINGH uit de periode 1898-1912. Architectuurhistorische waarden:

- Het grafmonument is van belang vanwege de kunsthistorische waarde van de zinken engel alsmede het bijzondere materiaalgebruik en de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp. De zinken engel vormt een goed voorbeeld van de producten die de firma Braat in Delft in de late negentiende eeuw vervaardigde.

Stedenbouwkundige waarden:

- Het grafmonument heeft een ensemblewaarde als onderdeel van de begraafplaats.

Cultuurhistorische waarden:

- Het grafmonument vormt een bijzonder en zeldzaam voorbeeld van de funeraire cultuur in de late negentiende eeuw.

Braat, F.W. ; Gelderland
ijzergieter