519405 - Algemene Begraafplaats
Bij Harderwijkerweg 3 a, Dieren

Omschrijving

Gaaf bewaard uit het interbellum daterend GRAFMONUMENT van W. Kölling, stichter van de Gazelle Rijwielfabriek. Het graf fungeert tevens als familiegraf en is gelegen in de binnenste cirkel van het kleine rond. Het enige art deco-invloeden vertonende grafmonument beslaat een kwart cirkel. Hierin bevindt zich een hardstenen liggende steen waarachter een vrijstaand hardstenen grafmonument bestaande uit een staande steen met opschrift geflankeerd door twee smalle stenen. Het opschrift van de staande steen vermeldt het volgende: WILLEM / KÖLLING / 15.VIII.1869 / 28.VIII.1935 / STICHTER EN / DIRECTEUR / DER N.V. / GAZELLE / RIJWIEL- / FABRIEK. De liggende steen is voorzien van de volgende tekst: HIER RUSTEN / H.W. KÖLLING / *13_XI.1824 - 9_X.1901 / J.W. KÖLLING-GREVE / *7-II.1833 - 9-IX.1917 / M.J. BREUKINK-KÖLLING / *23-VI.1861 - 13-I.1921 / W. KÖLLING / 15_VIII.1869 - 28-VIII.1935 / H.W. KÖLLING / 25_XII.1874 - 15_IX.1955 / Joha. W. KÖLLING / *22_VIII.1871 - 13_XII.1960.

In de as van het graf bevindt zich een tussen twee hardstenen kolommen geplaatst smeedijzeren toegangshekje waarin zich een belettering bevindt met de volgende tekst: FAMILIE / KÖLLING. De kwart cirkel wordt gemarkeerd door een hardstenen band met twaalf bewerkte hardstenen palen waartussen aluminium schakelkettingen.

GRAFMONUMENT van W. KÖLLING.

Architectuurhistorische waarden:

- Het object is van belang als goed voorbeeld van een onder invloed van de stijl van art deco uitgevoerd grafmonument alsmede vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp.

Stedenbouwkundige waarden:

- Het grafmonument heeft een ensemblewaarde als onderdeel van de begraafplaats.

Cultuurhistorische waarden:

- Het grafmonument vormt een goed voorbeeld van de funeraire cultuur in het interbellum.

- Het grafmonument is van historisch belang vanwege de hier begraven stichter van de Gazellefabriek.

Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Familiegraf