Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519413
Complexnummer
519410 - Schweer bey der Becke Stichting
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82950/100
Kadastrale aanduiding
Dieren U 3555
Bij Harderwijkerweg 66, 6952 AL te Dieren

Omschrijving

Omschrijving

Centraal in de binnenhof van het woningcomplex gelegen gietijzeren WATERPOMP. De pomp bevindt zich boven een door regenwater gevoed reservoir. De fraai bewerkte pomp bestaat uit een geprofileerd achthoekig basement met aan één zijde een hiertegen geplaatste spuwer. Boven het basement bevindt zich een kandelaberachtige aan de boven- en onderzijde versierde gecanneleerde schacht die bekroond wordt door een bewerkte knop. Aan de bovenzijde van de schacht bevindt zich aan één zijde een zwengel met bol.

Waardering

Gietijzeren WATERPOMP.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een rijk bewerkte gietijzeren waterpomp uit de vroege twintigste eeuw. De pomp is tevens van belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en vanwege het materiaalgebruik.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel en functioneel onderdeel van het woningcomplex. De waterpomp is tevens van belang voor het aanzien van de binnentuin van het complex door situering op de kruising van de twee hoofdassen in de tuin.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een technische ontwikkeling; in casu de watervoorziening in een woningcomplex in de vroege twintigste eeuw waarbij gebruik gemaakt werd van in een ondergronds reservoir opgevangen regenwater.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519410. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Pomp

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1913
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing