Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519414
Complexnummer
519410 - Schweer bey der Becke Stichting
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82950/85
Kadastrale aanduiding
Dieren U 3555
Bij Harderwijkerweg 66, 6952 AL te Dieren

Omschrijving

Omschrijving

TUINAANLEG van het voorplein en de binnenhof naar ontwerp van D.F. Tersteeg (1876-1942). De aanleg van het voorplein wordt gekenmerkt door een centraal aangelegd cirkelvormig plantsoen met een in het midden geplaatste vlaggemast en een viertal bloembedden. Het terrein aan weerszijden van de hieromheen gelegen oprijlaan heeft een voornamenlijk uit diverse boomsoorten bestaande beplanting waaronder lindebomen, een bruine beuk en een trompetboom. De binnenhof heeft een formele aanleg die gekenmerkt wordt door twee elkaar kruisende assen waarvan één as begint bij de ingang en eindigt bij de in de as van de ingang gelegen kapel en een tweede as de verbinding vormt tussen twee zuilenportico`s. Op de kruising van de twee assen bevindt zich en gietijzeren waterpomp. De beplanting van de tuin bestaat onder andere uit kegelvormig gesnoeide taxus op de hoeken van de vier door gras omzoomde perken, hulst en rozestruiken.

Waardering

TUINAANLEG naar ontwerp van D.F Tersteeg.

- Van tuinarchitectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een in Nieuw-Architectonische tuinstijl aangelegde tuin. De formele aanleg van de tuin sluit nauw aan bij de architectuur van het complex. De tuin is tevens van belang voor het oeuvre van de bekende tuinarchitect D.F. Tersteeg (1876-1942). De tuin vormt een van de weinige tuinen van zijn hand die niet bij een landhuis of villa zijn ontworpen en dateert uit een periode waarin zijn werk landelijke bekendheid gaat krijgen en de opdrachten gaan toenemen.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het complex van de Schweer bey der Becke Stichting. De vrij gaaf bewaarde tuinaanleg is van bijzonder belang voor het aanzien van het hofje.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519410. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin
Nee Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid Hofje

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1913
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Decoratieve tuinstijl
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Tersteeg, D.F. ; Gelderland
tuinarchitect / landschapsarchitect