Velp Gelderland H 3316
Kastanjelaan 9, 5363 VJ te Velp

Inleiding

Aan de Kastanjelaan gelegen vrijstaand WOONHUIS genaamd 'De Striep'. Het huis diende onder meer als woning voor onderwijzer B. Blokhuis die daarvoor in het huis 'de Zwaan' aan de Hoofdstraat woonde. Het pand ligt iets terug op een lichte verhoging en is door middel van een tuin met ondermeer een oude eik en beuk, een oprijlaan en een centraal gelegen grasveldje van de Kastanjelaan gescheiden. De tuin aan de achterzijde loopt sterk af. Het bakstenen pand werd waarschijnlijk ca. 1860-1870 in een traditioneel-ambachtelijke stijl gebouwd waarbij in de vormgeving van de verdiepingsvensters in voor- en achtergevel elementen van de Neo-Tudorstijl aanwezig zijn. De voorgevel is gericht naar de tussen 1862 en 1865 aangelegde spoorlijn Arnhem-Zutphen. De oorspronkelijke laanbeplanting met Kastanjebomen is verdwenen. Het bakstenen huis is in bouwtype afwijkend van de overige bebouwing aan de Kastanjelaan, die voornamelijk uit blokvormige villa's bestaat.

Omschrijving

Het WOONHUIS is geheel opgetrokken uit baksteen en gemetseld in kruisverband. Op de baksteengevels zijn sporen van dodekop teruggevonden, een kunstmatig ijzeroxide dat sinds de 16e eeuw in ons land bekend is en als rode verfstof gebruikt werd. Om het pand loopt een gepleisterde plint. Het pand heeft een bouwlaag en een zolderverdieping en is gedekt met een zadeldak, belegd met gesmoorde verbeterde hollandse pannen. Zowel aan de voor- als aan de achterzijde wordt dit dak afgesloten met een geprofileerde houten windveer. Aan de voorzijde heeft deze windveer een doorgestoken makelaar. Het pand heeft een eenvoudige kleine kelder met een rode tegelvloer en een gedrukt tongewelf. Onder het pand is een hoge kruipruimte aanwezig.

De VOORGEVEL van het huis heeft een symmetrische indeling. De begane grond heeft een raam-deur-raam verdeling met in het midden de ingangspartij met een geprofileerde omlijsting met hardstenen neuten. De voordeur zelf is een paneeldeur en heeft twee gietijzeren roosters. Het bovenlicht is voorzien van een gietijzeren levensboom. De voordeur wordt aan elke zijde geflankeerd door een 8-ruits schuifraam (2x(1x3)) met opgeklampte luiken waarin een uitgespaarde hartvormige opening. De vensterdorpels zijn van hout. Aan de bovenzijde van de vensters zijn anderhalf steens strekken aangebracht. Ter hoogte van de onder- en de bovendorpel en op de zolderverdieping bevinden zich in de voorgevel geschilderde speklagen. Op de gevelhoeken zijn aan elke zijde ook twee geschilderde hoekblokken aangebracht. Boven de voordeur bevindt zich een balkon op houten gesneden consoles en met een ijzeren balkonhek. De dubbele balkondeur bevindt zich in een gekoppeld rondbogig kozijn dat aan de bovenzijde ojiefvormig is beeindigd en voorzien is van een bakstenen waterlijst. De bovenlichten hebben een V-vormige tracering.

De LINKER ZIJGEVEL heeft rechts een dubbele tuindeur met een 8-ruits verdeling. De deuren zijn voorzien van luiken en een stenen stoeptrede. Links van deze deuren bevindt zich nog een 8-ruits schuifraam met luiken. De vensters hebben anderhalf steens strekken. Aan de bovenzijde eindigt de gevel met een geprofileerde gootlijst. In het dakvlak is een terugliggende moderne dakkapel aangebracht met een ijzeren balkonhek.

Ook de ACHTERGEVEL heeft een symmetrische indeling. Op de begane grond een vernieuwde middendeur met bovenlicht, voorzien van levensboom en anderhalf steens strek. Aan weerszijden van de deur een 6-ruits schuifraam met luiken, houten vensterdorpels en anderhalf steens strekken. Ter hoogte van de zolderverdieping een dubbel 6-ruits draairaam in een gekoppeld rondbogig kozijn met een ojiefvormige bovenzijde en een bakstenen waterlijst. Rechts van dit venster een 4-ruits klapraam. Ter hoogte van de balken van de zolderverdieping bevinden zich muurankers.

De RECHTER ZIJGEVEL bevat links een houten serre met plat dak op een stenen basis. Rechts van de serre bevindt zich nog een 8-ruits schuifraam met luiken. Bij het keukenvenster daarnaast (oorspronkelijk 8-ruits) zijn de onderste vier ruiten vervangen door draairamen. Ook dit venster is nog voorzien van luiken. In tegenstelling tot de linkerzijgevel is deze gevel voorzien van geschilderde speklagen ter hoogte van de boven- en onderdorpels van de vensters. De gevel eindigt aan de bovenzijde met een geprofileerde gootlijst. In het dakvlak is een schoorsteen geplaatst en bevindt zich een kleine dakkapel.

In het INTERIEUR zijn nog verscheidene originele onderdelen terug te vinden, zoals de centraal gelegen gang met geprofileerde houten kozijnen, stucplafonds en een geaderde marmeren schouw met daarboven een gestucte geprofileerde spiegelomlijsting met afgeronde bovenhoeken en een bewerkte kuif. Het deurkozijn van het tochtportaal heeft een halfronde beeindiging met een bovenlicht. De deur zelf heeft een veelruits roedenverdeling en een kathedraalglas vulling.

WOONHUIS uit het derde kwart van de negentiende eeuw.

Architectuurhistorische waarden:

- Het pand is van belang omwille van de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik; Opvallend is de vormgeving van de vensters op de zolderverdieping.

- Het pand is van belang als goed voorbeeld van een woonhuis in traditioneel ambachtelijke stijl uit de tweede helft van de 19e eeuw waarbij de vensters van de zolderverdieping uitgevoerd zijn onder invloed van de romantische Engelse Neo-Gotiek.

- Het pand is van belang vanwege de aanwezigheid van meerdere oorspronkelijke interieuronderdelen waardoor er sprake is van een bijzondere samenhang tussen exterieur en interieuronderdelen.

Stedebouwkundige waarden:

- Het pand is van belang als karakteristiek onderdeel van de uit deze periode bewaard gebleven historische villabebouwing aan de Kastanjelaan.

Als zodanig heeft het pand ondanks de afwijkende vorm een ensemblewaarde. Het tuinhek is van belang als functioneel onderdeel van het geheel.

Cultuurhistorische waarden:

- Het pand is typologisch van belang als van belang als voorbeeld van een rijk uitgevoerde negentiende eeuwse onderwijzerswoning.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning

Invloeden Engelse Neo-Gotiek