Hogestraat 4, 6953 AS te Dieren
Hogestraat 6, 6953 AS te Dieren

Inleiding

Deze DUBBELE VILLA met aangebouwde SCHUURTJES en TUINHEK werd in 1911 ontworpen door de Dierense architect G.J. Uiterwijk. De villa is evenals de één jaar eerder ontworpen dubbele villa Hogestraat 8;10 gebouwd op het terrein van het in 1909 afgebrande oude hotel 'Het Wapen van Gelderland' en het pension 'Bellevue'. Beide villa's werden gebouwd in opdracht van mej. Viëtor die het tegenover de Dierense Toren gelegen pand bewoonde waarin nu het poltiebureau gevestigd is. Het pand wordt omgeven door een tuin die van de weg gescheiden door wordt door een fraai oorspronkelijk ijzeren tuinhek. De voormalige overtuin van het tegenoverliggende in 1980 gesloopte hotel De Kroon is aangekocht door de eigenaar van Hogestraat nr.4 en vormt tegenwoordig een deel van de tuin. Deze tuin wordt eveneens van de weg gescheiden door een ijzeren tuinhek.

Omschrijving

Het pand is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft twee bouwlagen onder een overstekend samengesteld dak met op de nokhoeken pirons. Voor- en zijgevels zijn voorzien van een uitgemetselde plint afdekt door in rode verblendsteen uitgevoerde profielstenen. De voorgevel en de zijgevels zijn voorzien van risalerende partijen met puntgevels gedekt door zadeldaken die halverwege de hoekkepers van het schilddak aansluiten. In het voor- en achterschild, links en rechts halverwege een gemetselde schoorsteen evenals in het midden van de nok. De strekken boven de vensters in voor- en zijgevels zijn uitgevoerd in rode verblendsteen en hebben in natuursteen uitgevoerde sluitstenen. Ter hoogte van de bovendorpels van de vensters halfsteens rollagen in rode verblendsteen. Vrijwel alle vensters zijn nog, ter hoogte van de onderramen voorzien van de oorspronkelijke persiennes.

Zowel de linker- als de rechtertravee van de zes traveeën brede symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL wordt afgesloten door een puntgevel met pseudo-vakwerk. Deze traveeën zijn op de begane grond voorzien van een serre met meerruits bovenlichten die voorzien zijn van geel kathedraalglas. De serre's zijn voorzien van een zinken roevendak waarbij de bovenzijde de functie van balkon heeft en voorzien is van een houten bewerkte balustrade. De balkondeuren zijn als schuifdeur uitgevoerd en hebben een raam met middenstijl en een 10-ruits bovenlicht. In de in vakwerk uitgevoerde geveltoppen bevinden zich in drie naast elkaar gelegen vakken 6-ruits draairamen. In het kleinere vak boven het middenraam een 4-ruits raam. Het tussen beide risalerende partijen gelegen vier traveeën brede terugliggende deel heeft op de verdieping vier T-schuiframen en op de begane grond één T-schuifraam. Allen met 8-ruits bovenlichten. Het raam in de derde travee van de middenpartij is op storende wijze gemoderniseerd. In de eerste en de vierde travee de oorspronkelijke ingangsdeuren met bovenlichten waarboven een door pannen gedekte luifel op consoles. In het dakschild twee dakkapellen met segmentboogvormige daklijsten en dubbele 4-ruits draairamen.

De drie traveeën brede LINKER ZIJGEVEL bezit links een licht vooruitspringend twee traveeën breed geveldeel dat afgesloten wordt door een puntgevel met pseudo-vakwerk. Op de begane grond bevindt zich een enkelruits schuifraam, op de verdieping twee T-schuiframen waarvan het rechter vastgezet is. Beide met 8-ruits bovenlichten. De topgevel bezit twee 6-ruits draairamen. Het terugliggende rechter geveldeel heeft op de begane grond een enkelruits schuifraam en op de verdieping een T-schuifraam.

De nagenoeg zes traveeën brede ACHTERGEVEL is over de tweede tot en met vijfde as uitgebouwd waarbij het dakschild doorgetrokken is over de iets lagere uitbouw. Alle muuropeningen worden door een strek gesloten. In de eerste en de laatste travee bevindt zich op de begane grond een schuifdeur met twee door een middenstijl gescheiden ruiten en een 10-ruits. De verdieping heeft hier een T-schuifraam met een 8-ruits bovenlicht. Het uitgebouwde deel heeft in de tweede en vijfde travee een groot driedelig venster dat het trappenhuis verlicht waarbij ieder raam een 6-ruits bovenlicht heeft. Op de begane grond een lage vernieuwde keukendeur. Geheel links en rechts heeft de uitbouw op de begane grond en verdieping telkens een klein 4-ruits toiletraampje. In de derde en vierde travee bezit de verdieping links een venster waarvan het oorspronkelijke T-raam gewijzigd is in dubbele draairamen, en rechts een T-schuifraam. Beide ramen zijn voorzien van 8-ruits bovenlichten. Op de begane grond bevinden zich hier zowel links als rechts een gewijzigde deur en keukenraam. In het dakschild bevinden twee kleine dakkapellen onder een plat dak met geprofileerde daklijsten en dubbele 4-ruits draairamen.

De linker travee van de RECHTER ZIJGEVEL heeft zowel op de begane grond als op de verdieping een enkelruits schuifraam met een 8-ruits bovenlicht. Het licht risalerende twee traveeën brede rechter geveldeel met pseudo-vakwerk in de topgevel heeft op de begane grond twee enkelruits schuiframen met 8-ruits bovenlichten en op de verdieping links een enkelruits schuifraam en rechts een T-schuifraam. Beide met 8-ruits bovenlichten. In de geveltop in vier naast elkaar gelegen vakken 6-ruits draairamen waarbij in de vakken boven het tweede en derde raam twee kleinere 4-ruits ramen.

Beide panden bezitten nog diverse oorspronkelijke INTERIEURonderdelen. Zo bezit nr.6 ondermeer nog in de hal een lambrizering bestaande uit Jugendstiltegels, een tochtpui en in de voorkamer een marmeren schouw en een pomp in de keuken.

Achter het pand ligt ter hoogte van de middenas van de achtergevel, verbonden door een smal tussenlid, een dubbel SCHUURTJE uit de bouwtijd onder een plat dak met in de zijgevels een deur met aan weerszijden een 4-ruits raam.

De tuinen zijn deels voorzien van ijzeren TUINHEKKEN met spijlen.

DUBBELE VILLA met SCHUURTJES en TUINHEK uit 1911.

Architectuurhistorische waarden:

- Het pand is van belang als gaaf bewaard voorbeeld van een dubbele villa uit de vroege twintigste eeuw die opgetrokken is in de voor deze periode karakteristieke Overgangsarchitectuur waarin zowel elementen van de Engelse landhuisstijl, de Um 1800-stijl en de Jugendstil aanwezig zijn.

- Het pand is van belang omwille van de gaaf bewaarde hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.

- Het pand is van belang omwille van de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp.

- Het pand is van belang voor het oeuvre van de Dierense architect G.J. Uiterwijk.

Stedebouwkundige waarden:

- Het pand is van belang in samenhang met de eveneens door G.J. Uiterwijk gebouwde dubbele villa Hogestraat 8;10 waarmee het pand een ensemble vormt. Het tuinhek is van belang als functioneel onderdeel van het het villacomplex.

- Beide panden zijn van bijzondere betekenis voor het aanzien van Dieren door de de situering aan de vroegere zuid-westelijke dorpsentree. Beide panden maken deel van de waardevolle laat-negentiende eeuwse en vroeg-twintigste eeuwse villabebouwing nabij het Hof te Dieren.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Dubbel woonhuis

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa Dubbele villa