Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
519427
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
17 september 2001
Kadaster deel/nr: 
82949/164
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Rheden
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Dieren
X-Y coördinaat: 
204229 - 450569

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

DUBBEL WOONHUIS met TUINHEK en SCHUURTJES, oorspronkelijk één huis, gebouwd in 1843 en ca. 1906 gesplitst. Het pand fungeerde o.a. als woning voor de rentmeester van de Hof te Dieren, als kostschool en als klooster. Het dwarshuis vertoont een sobere architectuur in traditionele vormgeving en wordt omgeven door een smalle voor-, linker- en rechterzijtuin en een ruime tuin aan de achterzijde, deels omgeven door een ijzeren sierhek. In de achtertuin bevinden zich twee eenvoudige schuurtjes.

Omschrijving

Het rechthoekige bakstenen huis van één verdieping wordt gedekt door een afgeplat schilddak. Het huis heeft een rondom lopend hoofdgestel bestaande uit een architraaf, fries en een kroonlijst waarin de goot. In het dakschild aan de voorzijde bevinden zich drie schoorstenen op regelmatige afstand van elkaar. Het bezit een omlopende gepleisterde plint.In het dakschild aan de voorzijde drie op regelmatige afstanden geplaatste schoorstenen. Zowel in het linker- als in het rechter dakschild bevindt zich een schoorsteen. Op het platte deel van het dak bevinden zich twee lage schoorstenen.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL is zeven traveeën breed en heeft ter hoogte van de tweede en de vijfde travee een dakkapel met frontonlijst en voluten. De door een strek recht afgesloten vensters bezitten houten lekdorpels en zijn voorzien van T-schuiframen met aan weerszijden persiennes. Voor de verbouwing van 1906 bevond zich in de middenas de deur.

Links in de LINKER ZIJGEVEL bevindt zich een modern raam in een oud kozijn waarnaast een paneeldeur met een gietijzeren paneel en glas-in-lood bovenlicht waarboven een klein rechthoekig venster dat doorloopt tot in het fries. Rechts een enkelruits schuifraam met glas-in-lood bovenlicht.

De ACHTERGEVEL heeft aan de linkerzijde een aanbouw van twee verdiepingen onder een door een haaks op het hoofdgebouw staand schilddak. Zowel op de verdieping als op de begane grond openslaande deuren met bovenlichten bestaande uit twee brede ruiten waartussen een smalle ruit. Op de verdieping een houten balkon uit het laatste kwart van de 19de eeuw met gietijzeren balusters. Naast de aanbouw op de verdieping drie zesruits schuiframen. Op de begane grond een venster waarvan het oorspronkelijke vierruits schuifraam vervangen is door een openslaand raam met een tweeruits bovenlicht. In het midden een eenvoudige houten deur met een bovenlicht bestaande uit twee brede ruiten waartussen een smalle ruit. Rechts een latere aanbouw over anderhalve verdieping waarin een paneeldeur en een enkelruits bovenlicht. Aansluitend een latere keukenuitbouw met een groot ingehakt enkelruits raam.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft links openslaande deuren waarboven een glas-in-lood bovenlicht, aan weerszijden voorzien van persiennes. In het midden de voordeur waarboven een luifel en een tweeruits bovenlicht. Half in het fries een klein rechthoekig venster. Geheel rechts bevindt zich een aanbouw van twee verdiepingen waarin op de begane grond een deur met bovenlicht.

De grotendeels gave INTERIEURS van het pand (in het bijzonder van nr.9) bevat diverse o.a. marmeren schoorsteenmantels en (gepolychromeerde) stucplafonds alle vermoedelijk uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

In de achtertuin staan twee eenvoudige SCHUURTJES. De tuin wordt deels omgeven door een ijzeren spijlenHEK

Waardering

DUBBEL WOONHUIS uit 1843 met TUINHEK en SCHUURTJES. Architectuurhistorische waarden:

- Het pand is van belang als goed voorbeeld van een in een traditionele trant gebouwde voorname dorpswoning uit het midden van de negentiende eeuw. Het pand valt ondanks de eenvoudige opzet op door de hoogwaardige kwaltiteiten van het ontwerp, de detaillering, het materiaalgebruik alsmede door de diverse nog bewaard gebleven oorspronkelijke interieuronderdelen.

Stedebouwkundige waarden:

- Het pand is van bijzonder belang voor het aanzien van het dorp door de situering aan de westelijke dorpsentree nabij het Hof te Dieren. Het pand heeft tevens een ensemblewaarde in samenhang met de overige historische bebouwing aan de Hogestraat. Deze straat heeft haar oorspronkelijke karakter vrij goed behouden.

Cultuurhistorische waarden:

- Het pand is als de voormalige rentmeesterswoning van het Hof te Dieren van belang als uitdrukking van sociaal-economische en bestuurlijke ontwikkelingen in de negentiende eeuw gezien tegen de achtergrond van een landgoed.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHogestraat76953 ANDieren
NeeHogestraat96953 ANDieren

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWerk-woonhuisKantoorwoning

Rentmeesterswoning Hof te Dieren

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DierenU3580
DierenU3579

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18431843exactvervaardiging
19061906exactverbouwing