Hogestraat 7, 6953 AN te Dieren
Hogestraat 9, 6953 AN te Dieren

Inleiding

DUBBEL WOONHUIS met TUINHEK en SCHUURTJES, oorspronkelijk één huis, gebouwd in 1843 en ca. 1906 gesplitst. Het pand fungeerde o.a. als woning voor de rentmeester van de Hof te Dieren, als kostschool en als klooster. Het dwarshuis vertoont een sobere architectuur in traditionele vormgeving en wordt omgeven door een smalle voor-, linker- en rechterzijtuin en een ruime tuin aan de achterzijde, deels omgeven door een ijzeren sierhek. In de achtertuin bevinden zich twee eenvoudige schuurtjes.

Omschrijving

Het rechthoekige bakstenen huis van één verdieping wordt gedekt door een afgeplat schilddak. Het huis heeft een rondom lopend hoofdgestel bestaande uit een architraaf, fries en een kroonlijst waarin de goot. In het dakschild aan de voorzijde bevinden zich drie schoorstenen op regelmatige afstand van elkaar. Het bezit een omlopende gepleisterde plint.In het dakschild aan de voorzijde drie op regelmatige afstanden geplaatste schoorstenen. Zowel in het linker- als in het rechter dakschild bevindt zich een schoorsteen. Op het platte deel van het dak bevinden zich twee lage schoorstenen.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL is zeven traveeën breed en heeft ter hoogte van de tweede en de vijfde travee een dakkapel met frontonlijst en voluten. De door een strek recht afgesloten vensters bezitten houten lekdorpels en zijn voorzien van T-schuiframen met aan weerszijden persiennes. Voor de verbouwing van 1906 bevond zich in de middenas de deur.

Links in de LINKER ZIJGEVEL bevindt zich een modern raam in een oud kozijn waarnaast een paneeldeur met een gietijzeren paneel en glas-in-lood bovenlicht waarboven een klein rechthoekig venster dat doorloopt tot in het fries. Rechts een enkelruits schuifraam met glas-in-lood bovenlicht.

De ACHTERGEVEL heeft aan de linkerzijde een aanbouw van twee verdiepingen onder een door een haaks op het hoofdgebouw staand schilddak. Zowel op de verdieping als op de begane grond openslaande deuren met bovenlichten bestaande uit twee brede ruiten waartussen een smalle ruit. Op de verdieping een houten balkon uit het laatste kwart van de 19de eeuw met gietijzeren balusters. Naast de aanbouw op de verdieping drie zesruits schuiframen. Op de begane grond een venster waarvan het oorspronkelijke vierruits schuifraam vervangen is door een openslaand raam met een tweeruits bovenlicht. In het midden een eenvoudige houten deur met een bovenlicht bestaande uit twee brede ruiten waartussen een smalle ruit. Rechts een latere aanbouw over anderhalve verdieping waarin een paneeldeur en een enkelruits bovenlicht. Aansluitend een latere keukenuitbouw met een groot ingehakt enkelruits raam.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft links openslaande deuren waarboven een glas-in-lood bovenlicht, aan weerszijden voorzien van persiennes. In het midden de voordeur waarboven een luifel en een tweeruits bovenlicht. Half in het fries een klein rechthoekig venster. Geheel rechts bevindt zich een aanbouw van twee verdiepingen waarin op de begane grond een deur met bovenlicht.

De grotendeels gave INTERIEURS van het pand (in het bijzonder van nr.9) bevat diverse o.a. marmeren schoorsteenmantels en (gepolychromeerde) stucplafonds alle vermoedelijk uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

In de achtertuin staan twee eenvoudige SCHUURTJES. De tuin wordt deels omgeven door een ijzeren spijlenHEK

DUBBEL WOONHUIS uit 1843 met TUINHEK en SCHUURTJES. Architectuurhistorische waarden:

- Het pand is van belang als goed voorbeeld van een in een traditionele trant gebouwde voorname dorpswoning uit het midden van de negentiende eeuw. Het pand valt ondanks de eenvoudige opzet op door de hoogwaardige kwaltiteiten van het ontwerp, de detaillering, het materiaalgebruik alsmede door de diverse nog bewaard gebleven oorspronkelijke interieuronderdelen.

Stedebouwkundige waarden:

- Het pand is van bijzonder belang voor het aanzien van het dorp door de situering aan de westelijke dorpsentree nabij het Hof te Dieren. Het pand heeft tevens een ensemblewaarde in samenhang met de overige historische bebouwing aan de Hogestraat. Deze straat heeft haar oorspronkelijke karakter vrij goed behouden.

Cultuurhistorische waarden:

- Het pand is als de voormalige rentmeesterswoning van het Hof te Dieren van belang als uitdrukking van sociaal-economische en bestuurlijke ontwikkelingen in de negentiende eeuw gezien tegen de achtergrond van een landgoed.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Kantoorwoning Rentmeesterswoning Hof te Dieren