Rheden E 637
Bij Heuvenseweg 7, 6991 JE te Rheden

Inleiding

Dit opvallende, op een van de hoogste punten van het landgoed Heuven gelegen, HOUTEN pre-fab WOONHUIS, is door de toenmalige eigenaar van het landgoed mr. J.G. Wurfbain, aangekocht op de in en om 'Musis Sacrum' in 1903 in Arnhem gehouden tentoonstelling van toegepaste kunst. Het uit een bouwpakket vervaardigde huis werd ingezonden door de American Trading Company uit Amsterdam. Deze firma vertegenwoordigde de Noorse Strömmen Traevarefabrik, fabrikant van houten woonhuizen, in Nederland. Het bedrijf was gevestigd nabij Oslo en fabriceerde een tweetal hoofdtypen woonhuizen. Het eerste type was uitgevoerd in de toentertijd moderne chaletstijl. Het tweede type, waartoe het onderhavige pand behoort, was afgeleid van een traditoneel Noors huis: de zogenaamde 'Stabur'. Tegen de linker zijgevel van het vrij gaaf bewaarde pand is later een kleine houten aanbouw aangebracht. Het huis is gesitueerd op een terrein met een vijver. Dit terrein vormt een restant van het park dat zich oorspronkelijk achter het in 1854 gebouwde en in 1940 gesloopte landhuis Heuven bevond. Enkele overige onderdelen en bijgebouwen bestaan nog en vormen een zekere eenheid. Het landgoed Heuven wordt in 14de eeuw al genoemd en kwam in 1856 in handen van J.W. Wurfbain die het merendeel van de nu nog de op het landgoed aanwezige bebouwing liet bouwen. Links van het huis bevinden zich de niet onder de bescherming van rijkswege vallende voormalige ijskelder en klein houten prieel.

In de omringende in Engelse Landschapsstijl aangelegde tuin bevinden zich ondermeer verschillende oude bomen en fraaie rhodondendrons.

Omschrijving

Het WOONHUIS bestaat uit een houtskelet dat beschoten is en rust op gemetselde bakstenen kolommen. De ruimte tussen deze kolommen is opgevuld met ruwe blokken natuursteen waardoor een rustieke plint is ontstaan. Het huis heeft een nagenoeg rechthoekige plattegrond en bestaat uit een tweelaags bouwmassa onder een zadeldak met de nok haaks op de weg en een éénlaags dwarsgeplaatste bouwmassa onder een zadeldak. Beide daken zijn gedekt met rode Tuile du Nord pannen.

De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft op de begane grond rechts van het midden de ingangspartij waarvoor een bordes is aangebracht dat middels enige houten treden te bereiken is. Aan weerszijden van het bordes bevindt zich een fraaie gesneden balustrade. De deur heeft in de bovenhelft een niet-oorspronkelijk raam. Links van de ingang bevindt zich een venster dat voorzien is van een gesneden omlijsting waarin zich een drie gekoppelde rameb bevinden. In de links hiervan gelegen aanbouw bevindt zich een eenvoudige houten deur met een driedelig raam. De verdieping heeft drie van een pilasteromlijsting voorziene rechthoekige vensters waarin zich telkens een halfrond gesloten raam bevindt. Het overstekende dak heeft een sierspant bekroond door een gesneden makelaar.

De asymmetrisch ingedeelde LINKER ZIJGEVELl heeft op de begane grond over de volle breedte een van een lessenaarsdak voorziene éénlaags aanbouw die links een deur heeft met een driedelig raam en rechts hiervan twee vensters met drie gekoppelde ramen. De verdieping heeft links een uitgemetseld bakstenen schoorsteenkanaal en rechts hiervan een van een gesneden omlijsting voorzien tweedelig venster.

De asymmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL heeft op de begane grond links een tot een serre verbouwde veranda. Het dak rust op fraaie gesneden kolommen waartussen een gesneden balustrade is aangebracht. In het midden bevindt zich een houten trap met drie treden met aan weerszijden een gesneden houten balustrade. In het rechts hiervan gelegen geveldeel bevindt zich op de begane grond een van een gesneden omlijsting voorzien venster met drie gekoppelde ramen. De overkragende verdieping heeft een eveneens van een gesneden omlijsting voorzien driedelig venster waarvan de ramen halfrond gesloten zijn. Het overstekende dak is voorzien van een sierspant bekroond door een makelaar.

Deze RECHTER ZIJGEVEL is een asymmetrisch ingedeeld. In het midden van de gevel bevindt zich van een gesneden omlijsting voorzien driedelig venster. Het overstekende dak is voorzien van een sierspant bekroond door een makelaar.

HOUTEN pre-fab WOONHUIS uit 1903, als bouwpakket afkomstig uit Noorwegen.

Architectuurhistorische waarden:

- Het houten huis is van belang vanwege de gaaf bewaarde hoofdvorm, de detaillering en het bijzondere materiaalgebruik.

- Het pand vormt een goed en relatief zeldzaam voorbeeld in Nederland van een door de Noorse firma Strömmen vervaardigd pre-fab houten woonhuis, gebaseerd op de Noorse 'Stabur'.

Stedebouwkundige waarden:

- Het houten huis is van belang vanwege de bijzonder fraaie situering nabij de vijver in het voormalige park van het landgoed Heuven.

- Het houten huis heeft een ensemblewaarde als onderdeel van het landgoed Heuven.

Cultuurhistorische waarden: