Dieren T 818
Bij Landgoed Middachten 7, 6994 JC te De Steeg

Inleiding

Direct aan de weg, aan de achter(noord)zijde van de tot het landgoed Middachten behorende en op een eeuwenoude bouwplaats gelegen niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking komende boerderij Wolfstege, bevindt zich deze schaapskooi. Deze schaapskooi staat op het Kadastrale Minuutplan van 1832 reeds aangegeven op dezelfde plek. De onverharde weg waaraan de boerderij en de schaapskooi gelegen zijn loopt parallel aan de bekende Middachter Allee en vormde voor de aanleg van de Straatweg in 1820 de doorgaande weg van Arnhem naar Zutphen. Vanuit de allee heeft men een goed zicht op het complex. De schaapskooi lijkt in de huidige vorm uit de late negentiende eeuw te dateren waarbij er mogelijk sprake is van een veel oudere kern. De schaapskooi vormt de laatste die nog op het landgoed aanwezig is. Oorspronkelijk bevonden zich op het landgoed verschillende kooien waarvan een tweede nog bestaand exemplaar enige jaren geleden gesloopt werd.

Omschrijving

De kooi heeft een 8-zijdige plattegrond en de baksteengevels zijn gemetseld in kruisverband. Het voegwerk is deels niet meer aanwezig. De lange gevels met steunberen bevinden zich parallel aan de weg. De korte gevels zijn iets hoger opgetrokken en driezijdig afgesloten. Ze bevatten aan beide kanten een dubbele, recht afgesloten, houten deur. De schuine zijden zijn voorzien een horizontale beplanking. Het 8-zijdige dak is voorzien van een rietbedekking.

Architectuurhistorische waarden:

- De schaapskooi is van belang vanwege de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.

Stedebouwkundige waarden:

- De schaapskooi heeft een ensemblewaarde als onderdeel van het landgoed Middachten in het algemeen en in is samenhang met de boerderij Wolfstege in het bijzonder.

- De schaapskooi heeft een situeringswaarde vanwege de ligging aan de oude onverharde verbindingsweg tussen Middachten en de Eikenstraat in Ellecom die oorspronkelijk deel uitmaakte van de weg van Arnhem naar Zutphen. Aan deze evenwijdig aan de Middachter allee gelegen weg bevinden zich twee tot het landgoed behorende boerderijen die duidelijk zichtbaar zijn vanaf de allee.

Cultuurhistorische waarden:

- De schaapskooi is van typologisch belang als goed voorbeeld van een negentiende eeuwse schaapskooi.

- De schaapskooi is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het landgoed Middachten waarmee de schaapskooi in historisch perspectief alsmede functioneel gezien onlosmakelijk verbonden is. De kooi vormt de enige op het landgoed bewaard gebleven schaapskooi en heeft als zodanig een zeldzaamheidswaarde. Oorspronkelijk bevonden zich op het landgoed meerdere schaapskooien.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schaapskooi

Oude kern. Mogelijk rond 1900 deels vernieuwd.