Velp Gelderland H 2325
Stationsstraat 3, 6881 VX te Velp

Inleiding

Deze bijzonder rijk uitgevoerde VILLA is gebouwd in een eclectische Neo-Renaissancestijl met ondermeer aan de Franse Barok ontleende elementen. De grote vrijstaande villa van twee bouwlagen, is gelegen aan de noordzijde van de Stationsstraat. Het pand werd omstreeks 1888 gebouwd in opdracht van de ongetrouwde zusters A.M.A. en E.A. van Assen. De gezusters hadden de grond al eerder in 1879 gekocht. Aan de achterzijde werd in het eerste kwart van de 20ste eeuw een erker toegevoegd. De ingang is in de rechterzijgevel gelegen. Het huis heeft een ruime voortuin en wordt van de weg gescheiden door een modern smeedijzeren hek dat het oorspronkelijke hekwerk vervangt. Achter het huis bevindt zich eveneens nog een tuin die vroeger groter moet zijn geweest. In de tuin bevindt zich een middels een niet oorspronkelijk tussenlid met de villa verbonden SCHUURTJE.

Omschrijving

Het op een nagenoeg rechthoekige plattegrond gebouwde pand heeft twee bouwlagen onder een afgeplat schilddak gedekt met gesmoorde platte Friese pannen. Aan de achterzijde bevinden zich twee uitgebouwde geveldelen waarboven het schilddak naar achteren verlengd is.

Op het dak bevinden zich vier oorspronkelijke in baksteen met siermetselwerk opgetrokken, deels gepleisterde schoorstenen. De gevels worden afgesloten door een hoofdgestel bestaande uit een architraaflijst, een vlak fries dat boven de voorgevel gedecoreerd is met opliggende panelen, verticale gleuven en vier bewerkte consoles en een geprofileerde, boven de middenrisaliet van de voorgevel, gekorniste kroonlijst op bewerkte houten klossen. In het voorschild bevinden zich twee rijk uitgevoerde oeil de boeuf's. Het rechter zijschild heeft in het midden een dakkapel voorzien van een halfrond fronton. Links hiervan bevindt zich een kleine niet oorspronkelijke dakkapel. Het linker zijschild bezit twee kleine niet oorspronkelijke dakkapellen. De achterschilden bezitten ieder een kleine niet-oorspronkelijke dakkapel.

Tussen de verdiepingen bevindt zich een eenvoudige geprofileerde cordonlijst. De gevels zijn verder gedecoreerd met witgepleisterde speklagen (ter plaatse van de lekdorpels licht vooruitspringend).

Het pand heeft een omlopende gepleisterde grijs geschilderde plint. De vensters worden merendeels afgesloten door getoogde strekken met gepleisterde gedecoreerde aanzet- en sluitstenen uitgezonderd de vensters ter weerszijden van de erker in de voorgevel die door een gebroken korfboogje worden afgesloten. Alle vensters met uitzondering van die van de erkers zijn voorzien van T-schuiframen.

Symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL van drie traveeën. De risalerende middentravee is voorzien van een vijfzijdige erker met bovengelegen balkon waarvoor een hardstenen bordes. De erker heeft aan de voorzijde dubbele deuren waarboven een halfrond gedeeld bovenlicht. Deze zijn voorzien van een rijk gedecoreerde omlijsting met pilasters. In de beide afgeschuinde zijden bevindt zich een smal schuifraam met een halfrond bovenlicht. Deze ramen en deuren zijn voorzien van transparant glas-in-lood. Het bovengelegen balkon heeft een fraaie gesneden balustrade. Boven de dubbele balkondeuren bevindt zich een vast kalf waarboven twee gekoppelde halfronde bovenlichten met ramen die voorzien zijn van transparant glas-in-lood. De deuren en bovenlichten zijn gevat in een omlijsting bestaande uit pilasters bekroond door een hoofdgestel en een fronton. Ter weerszijden de deuren bevinden zich panelen met verdiepte velden voorzien van een gepleisterde omlijsting met florale ornamenten. De risaliet wordt afgesloten door een halfrond de kroonlijst doorbrekend fronton waarin de naam van de villa is opgenomen in de vorm van een opliggende belettering met tekst 'VILLA ROSA'. De klok in de ronde muuropening is niet oorspronkelijk. De muuropening bevat een gietijzeren zolderraampje dat nu permanent openstaat zodat het uurwerk in de opening past. De linker- en rechtertravee hebben zowel op de begane grond als de verdieping een venster met een T-schuifraam. De vensters van de begane grond hebben onder de lekdorpels een gepleisterd paneel met ingekerfde rankenmotieven en een uitgespaarde accoladeboogmotief. De verdiepingsvensters hebben onder de lekdorpels een paneel met een geblokt centrelismotief (een cirkel met ter weerszijden een rechthoekig paneel).

De LINKER ZIJGEVEL heeft op de begane grond links een houten aanbouwtje van één bouwlaag met een in ajour uitgevoerde daklijst. Het gebouwtje bevat een ingangsdeur geflankeerd door twee smalle vensters. In het gevelvlak ter hoogte de aanbouw een bovenlicht waarvoor diefijzers geplaatst zijn. Rechts van de aanbouw een klein klapraampje waarnaast zich twee blinde vensters bevinden. De verdieping heeft vier blinde vensters. In het muurvlak tussen het tweede en het derde venster bevindt zich een ingehakt venster met een klapraampje.

Van de in oorsprong symmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL zijn zowel de twee linker- als de twee rechter traveeën uitgebouwd terwijl de middentravee terugspringt. De linker uitbouw heeft op de begane grond een in het eerste kwart van de 20ste eeuw in stijl aangebouwde vijfzijdige erker waarvoor zich een terras bevindt waarop zich tot ca. 1960 een serre of veranda bevond. De erker heeft door blinde segmentboogjes met witgepleisterde boogvelden afgesloten deur- en vensteropeningen. De erker heeft aan de voorzijde dubbele openslaande terrasdeuren en in de twee korte zijden telkens een enkelruits schuifraam. De opliggende panelen zijn niet oorspronkelijk en zijn recent aangebracht. De verdieping heeft links dubbele openslaande balkondeuren met bovenliggend enkelruits bovenlicht en rechts een venster met een T-schuifraam.

De middentravee heeft op de begane grond een iets terugliggend bouwdeel onder een lessenaarsdak en voorzien van een ingangsdeur. In het terugliggende gevelvlak hierboven bevind zich een getoogd venster voorzien van een raam met gekleurd glas-in-lood. De rechter uitbouw heeft zowel op de begane grond als de verdieping twee vensters met T-schuiframen.

De nagenoeg symmetrisch ingedeelde RECHTER ZIJGEVEL is drie traveeën breed. De in de middentravee verdiept gelegen ingang is bereikbaar middels drie hardstenen treden en heeft een dubbele ingangsdeur met getoogd bovenlicht. De verdieping heeft een blind venster waarin een klein, later ingehakt venster. De linkertravee heeft op de begane grond een enkelruits schuifraam en op de verdieping een blind venster. De rechtertravee heeft geheel rechts zowel op de begane grond als de verdieping een blind venster. Ter linkerzijde van het blinde venster op de begane grond bevind zich een later aangebracht kleiner, door een strek afgesloten, venster waarin een vernieuwd raam.

Het INTERIEUR bezit nog verschillende oorspronkelijke onderdelen zoals ondermeer een centraal geplaatste achthoekige kamer met geornamenteerd stucplafond; een trappenhuis met gesneden beginbalusters; een met wit marmer belegde gang; paneeldeuren en deuromlijstingen. Het interieur is waarschijnlijk in de jaren tachtig voorzien van extra stucornamenten.

In de achtertuin, links achter het pand, staat een gepleisterd SCHUURTJE van twee bouwlagen onder een zadeldak dat middels een tussenlid met de villa verbonden is. Het gewijzigde gebouwtje bevat o.a. twee gietijzeren rondboogvensters.

VILLA gebouwd in een eclectische Neo-Renaissancestijl, met SCHUURTJE.

Architectuurhistorische waarden:

- Het pand is van belang als een bijzonder rijk uitgevoerd voorbeeld van een in een eclectische Neo-Renaissancestijl met Barokelementen uitgevoerde villa uit de jaren tachtig van de 19de eeuw.

- De villa is van belang omwille van de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik alsmede de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp.

- De villa is van belang vanwege meerdere bewaard gebleven interieurelementen.

Stedebouwkundige waarden:

- Het aan de noordzijde van de Stationsstraat gelegen sterk beeldbepalende pand heeft een ensemblewaarde in samenhang met de naastgelegen villa Mignon alsmede met de overige villa's in dit gebied en heeft tevens een situatieve waarde vanwege de ligging in de zichtas van de H. Avelinghstraat waarin meerdere forse villa uit het derde kwart van de negentiende eeuw gelegen zijn.

Assen, E.A. van ; Gelderland
Assen, A.M.A. van ; Gelderland