Velp Gelderland B 772
Lathumse Veerweg 5, 6883 DC te Velp

Inleiding

Deze oorspronkelijk tot het landgoed Biljoen behorende fraaie T-BOERDERIJ annex voormalig VEERHUIS met SCHUURTJE is gelegen nabij de IJssel in de Velperwaarden op een lichte verhoging in het landschap. Het veer bestond uit een voetveer dat de verbinding vormde tussen Velp en het aan de andere zijde van de rivier gelegen Lathum. Het pand wordt reeds vermeld als veerhuis, stal en erf op het in het in 1817 ingemeten kadastraal minuutplan van 1832 en heeft dan als eigenaar A.J. van Spaen van de Ringelenberg en Biljoen. Het achterhuis vormt het oudste deel van het pand en dateert mogelijk reeds uit de late 18de eeuw en verkeert intern in een nog vrij oorspronkelijke staat. Het voorhuis dateert van 1905 en heeft in het interieur enige wijzigingen ondergaan in de loop der tijd. Het pand en de bijgebouwen zijn nog steeds in de voor de tot Biljoen behorende gebouwen karakteristieke kleuren wit en rood geschilderd. De met de voorgevel naar de rivier gekeerde boerderij grenst met de linker zijgevel direct aan de weg en heeft aan de andere zijden een erf waarop zich verschillende schuurtjes en een schuurberg bevinden.

Omschrijving

De witgepleisterde boerderij is gebouwd op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en heeft een voorhuis met twee in hoogte verschillende bouwlagen onder een overstekend schilddak (met naar binnen geknikte schilden) gedekt met gesmoorde Muldenpannen. Op beide nokeinden bevindt zich een gepleisterde schoorsteen. Het achterhuis heeft een boven de achtergevel afgewolfd zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen. Het voorhuis heeft een decoratie bestaande uit een eenlaags in schoonmetselwerk uitgevoerde horizontaal lopende band ter hoogte van de onder- en bovendorpels van de vensters. Boven de plint en tussen de begane grond en de verdieping bevinden zich in schoon metselwerk uitgevoerde horizontaal over de gevels lopende rollagen. Boven de vensters en overige muuropeningen van het voorhuis bevinden zich in schoon metselwerk uitgevoerde segmentboogvormige rollagen.

De VOORGEVEL heeft een asymmetrisch ingedeelde gevel met op de begane grond van links naar rechts: dubbele tuindeuren met een 4-ruits bovenlicht, twee vensters met een T-schuifraam, een eenvoudige voordeur met een enkelruits bovenlicht en tenslotte weer dubbele tuindeuren met een 4-ruits bovenlicht. De verdieping heeft drie T-schuiframen.

De LINKER ZIJGEVEL van het voorhuis heeft een symmetrische indeling met zowel op de begane grond als de verdieping twee vensters met T-schuiframen.

De gevel van het achterhuis heeft drie halfronde gietijzeren stalraampjes.

De ACHTERGEVEL heeft een symmetrische indeling met in het midden door een segmentboog afgesloten deeldeuropening met dubbele deeldeuren. Aan weerszijden bevindt zich een getoogd gietijzeren 9-ruits raam. Zowel uiterst links als rechts bevindt zich een getoogd opgeklampt staldeurtje.

De RECHTER ZIJGEVEL van het voorhuis heeft een asymmetrische indeling met links een kelderlicht en rechts zowel op de begane grond als de verdieping een venster met een T-schuifraam. Rechts hiervan bevinden in het hier deels opgewipte dak van het achterhuis een rechthoekig raampje en een lage staldeur en daarnaast een mestluik.

Bijgebouwen:

Dichtbij de boerderij aan de noordzijde bevindt zich een waardevol vrijstaand witgepleisterd eenlaags SCHUURTJE. Het op een rechthoekige plattegrond gebouwde schuurtje heeft een zadeldak gedekt met gesmoorde Muldenpannen dat aan de korte zijden voorzien is van windveren.

T-BOERDERIJ annex voormalig VEERHUIS met SCHUURTJE.

Architectuurhistorische waarden:

- Het pand is van belang voorbeeld van een T-boerderij met een mogelijk nog uit de late 18de eeuw daterend achterhuis en een uit de vroege 20ste eeuw (1905) daterend voorhuis dat opgetrokken is in de voor de bouwtijd kenmerkende Overgangsstijl.

- Het pand is van belang vanwege de gaaf bewaarde hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.

Stedebouwkundige waarden:

- Het pand is van bijzondere betekenis voor het aanzien van het buitengebied van Velp vanwege de beeldbepalende situering op een lichte verhoging in het landschap in de Velperwaarden aan de IJssel. De situering van de boerderij verwijst ook naar de voormalige functie van veerhuis

- Het pand heeft een ensemblewaarde als historisch onderdeel van het landgoed Biljoen.

Cultuur-historische waarden:

- Het pand is als voormalig veerhuis van typologisch belang en heeft als zodanig een zekere zeldzaamheidswaarde.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Transport Veerhuis

Bouwjaar voorhuis, verbouwing achterhuis.