Velp Gelderland K 1229
Tromplaan 20, 6881 GL te Velp

Inleiding

Deze blokvormige tweelaags VILLA met KOLOMMEN langs de straat werd in 1913/1914 gebouwd door J.H. JANSEN en vormt een goed voorbeeld van de Heroriëntatie op traditionele bouwwijzen in de vroege twintigste eeuw in Nederland. Het pand is gebouwd in de Nieuw-Historiserende stijl waarbij wordt teruggegrepen op de sobere Hollandse bouwtraditie uit de 17de en de 18de eeuw. Het beeldbepalende woonhuis is gelegen op de hoek van de Tromplaan en de De Ruyterlaan op het kruispunt De Ruyterlaan, Tromplaan, Zoutmanlaan. Het pand is gesitueerd op een lichte verhoging en heeft een kleine omringende tuin. Oorspronkelijk was de tuin aan de zuidzijde van het huis groter. Langs de straat nog een aantal oorspronkelijke KOLOMMEN waaarvan enkel met bolbekroning. De de Ruyterlaan is een straat die uitkomt in het villapark Overbeek en hoewel de straat niet voorkomt op het oorspronkelijke parkontwerp, is de bebouwing in deze straat duidelijk vergelijkbaar met de bebouwing in het villapark.

Omschrijving

Het blokvormige tweelaags pand heeft baksteengevels, gemetseld in staand verband. De hoeken worden geaccentueerd door pilasters die eindigen in een gestyleerd kapiteel met een bloemmotief. De omlopende bakstenen plint wordt aan de bovenzijde afgesloten met een gepleisterd fries en een tandlijst. Het afgeplatte schilddak is belegd met gesmoorde tuile du nordpannen. Op de hoeken van het platte deel bevinden zich vier witgeschilderde bakstenen schoorstenen. De overstekende en geprofileerde goot steunt op klossen. Het voor- en het linker zijschild hebben een dakkapel met voluten en een getoogde bovenzijde. De kapellen bevatten elk twee 9-ruits draairamen.

De VOORGEVEL heeft een asymmetrische indeling. De hoofdas bevindt zich rechts van het midden en bevat op de begane grond een dubbele paneeldeur met smeedijzeren rooster, een kalf met tandlijst en een 10-ruits halfrond bovenlicht met kathedraalglasvulling. Boven het ingangsportaal bevindt zich een halfcirkelvormige luifel op consoles. De luifel heeft een geprofileerde lijst. Aan weerszijden van het de voordeur bevinden zich gepleisterde negblokken. Voor de ingang bevinden zich een aantal stoeptreden met aan weerszijden een laag muurtje met een groen geglazuurde deklijst en twee hoekposten, bekroond met een bolvormig element. Boven de ingang bevindt zich een stolpraam met 8-ruits bovenlicht. Alle vensteropeningen van het huis hebben bovenlichten met paars getinte kathedraalglasvullingen en anderhalf steens strekken. Aan weerszijden van de voordeur bevindt zich op de begane grond een enkelruits schuifraam met een 10-ruits bovenlicht en luiken voor het onderraam. De verdieping bevat aan weerszijden van het middenvenster een stolpraam met een 8-ruits bovenlicht en luiken voor het onderraam. Uiterst links in de gevel zijn boven elkaar twee oeuil de boeufs met gepleisterde omlijsting aangebracht. Deze ovale vensters hebben een 6-ruits verdeling.

De LINKER ZIJGEVEL heeft rechts een rechthoekige serre met bovenliggend en gedeeltelijk in het gevelvlak liggend balkon en heeft een houten balustrade en twee ondersteunende zuiltjes in het gevelvlak. De balkondeuren hebben een 8-ruits bovenlicht en luiken. Links van de serre bevinden zich boven elkaar een enkelruits schuifraam en een stolpraam als in de voorgevel.

De ACHTERGEVEL heeft een niet oorspronkelijke éénlaags garage-aanbouw en een stolpraam met luiken als in de voorgevel. Links daarvan een venster met drie gekoppelde tweeruits ramen met bovenlichten in kathedraalglas en daarboven een 8-ruits stolpraam. Links van de éénlaags garageaanbouw een T-raam met bovenlicht.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft eveneens een éénlaags aanbouw met links daarvan op de begane grond een smal raam met een 6-ruits bovenlicht (oorspronkelijk een deur) en een raam met een 10-ruits bovenlicht en luiken voor het onderraam. De verdieping heeft een stolpraam met een 8-ruits bovenlicht als in de voorgevel. Links daarvan een klein rechthoekig venster. De aanbouw bezit een deur en een tweetal ramen.

Het INTERIEUR bevat onder meer nog paneeldeuren, stucplafonds met Art Nouveau ornamenten die vermoedelijk geleverd zijn door de firma Silberling in Amsterdam alsmede terrazzovloeren.

Langs de straat nog een aantal oorspronkelijke KOLOMMEN waarvan enkel met een bolvormige bekroning.

VILLA met KOLOMMEN in Nieuw-Historiserende stijl.

Architectuurhistorische waarden:

-\tHet pand heeft een gaaf bewaarde hoofdvorm, bijzondere detaillering en materiaalgebruik en is van belang vanwege van de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp. De opvallende kapitelen, raamomlijstingen zijn niet in natuursteen uitgevoerd doch in kunststeen;

-\tHet pand vormt een goed en gaaf bewaard voorbeeld van de plaatselijke interpretatie van de Nieuw-Historiserende stijl:

-\tHet pand bezit een fraai en grotendeels gaaf bewaard voor de bouwtijd kenmerkend interieur met onder meer Art Nouveau stucwerkornamenten.

Stedebouwkundige waarden:

-\tHet pand is van belang vanwege de opvallende situering op het kruispunt van de Tromplaan, De Ruyterlaan en de Zoutmanlaan. Het zeer markante hoekpand is een duidelijk zichtbaar element in deze straat het vormt bovendien een belangrijk onderdeel van de aan de rand van het villapark Overbeek tot stand gekomen bebouwing.

Cultuurhistorische waarden:

-\tHet pand is van belang als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het pand is gebouwd als huisvesting van een nieuwe en kapitaalkrachtige vooral stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigde in kapitale villa's in ruim opgezette romantisch aangelegde villawijken. Het villapark Overbeek vormt het oudste en grootste villapark in de gemeente Rheden en de aanleg droeg ertoe bij dat het aanzien van het dorp en de sociale gelaagdheid van haar bevolking sterk veranderde.

Jansen, J.H. ; Gelderland