519455 - Complex Langeweg 63
Steenbergen AA 324
Langeweg 63, 4756 SL te Kruisland

Inleiding.

Het WOONHUIS van het boerderijcomplex is aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl met Neo-Classicistische elementen. Het ligt op het voorerf, langs de weg en is verbonden met de achterliggende schuur, die buiten de bescherming valt.

Omschrijving.

Het eenlaags bakstenen woonhuis is gebouwd op rechthoekig grondplan en heeft een iets lagere aanbouw. Het heeft een gestucte plint rondom en dito fries met lichte profilering in de voorgevel. De doorgemetselde tuitgevels worden bekroond door schoorstenen met een ijzeren kroon. De centrale ingang in de voorgevel heeft een gestucte omlijsting met voluten en een deklijst. De houten voordeur met panelen heeft een bovenlicht met glas-in-loodraam. De ingangspartij wordt aan beide zijden geflankeerd door een tweetal rechtgesloten vensters met zesruits schuiframen, voorzien van glas-in-lood in de bovenlichten. De vensters zijn voorzien van louvreluiken. De voorgevel van de aanbouw heeft eenzelfde venster en een houten deur met omlijsting. In de achtergevel is recentelijk één nieuw venster geplaatst en een nieuwe deur in de aanbouw. Het zadeldak is belegd met pannen en heeft in het voor- en achterschild twee dakkapellen uit 1947. Voor de voorgevel ligt een stoep met hardstenen palen en een ijzeren ketting.

De indeling van het interieur is in grote lijnen in de oorspronkelijke staat, met dien verstande dat de indeling van de verdieping uit 1947 dateert en dat de centrale ruimte op de begane grond recentelijk is gewijzigd. De centrale gang heeft een marmeren vloer, een gestuct plafond en houten paneeldeuren die toegang geven tot de aanpalende vertrekken. De voorkamer is voorzien van een parketvloer, een kastenwand met houten paneeldeuren, een marmeren schouw en een zeer rijk gestuct plafond.

Waardering.

Het woonhuis van het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als goede vertegenwoordiger van de rijke veeteeltcultuur op de kleigronden aan het eind van de negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl met Neo-Classicistische elementen. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwmaterialen, met name het stucwerk in de voorkamer. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Het is relatief gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van de rijke veeteeltcultuur op de kleigronden.