Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519457
Complexnummer
519455 - Complex Langeweg 63
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82798/151
Kadastrale aanduiding
Steenbergen AA 324
Langeweg 63, 4756 SL te Kruisland

Omschrijving

Inleiding.

De WAGENSCHUUR uit het laatste kwart van de negentiende eeuw is gebouwd in Eclectische stijl. Het gebouwtje staat los van het woonhuis en de schuur en grenst aan het voorerf en de oprit. De wagenschuur is gebouwd om de wagens in onder te brengen en de paarden te stallen. Zij doet nu dienst als opslagruimte.

Omschrijving.

De eenlaags wagenschuur is gebouwd op rechthoekig grondplan en opgetrokken uit handvorm stenen. De oost- en zuidgevel hebben een gestucte vakwerkversiering. De voorgevel heeft een centrale, getoogde poort met dubbele houten deur met sierlijke ijzeren bovenlichten. In de deurpost is aan beide zijden een gipsen paardenkop aangebracht. De poort wordt aan beide zijden geflankeerd door een enkele, getoogde houten deur. In de topgevel is een getoogde houten deur aangebracht, voorafgegaan door een houten balkon met dito balustrade. De oostelijke zijgevel is voorzien van drie getoogde poorten met dubbele houten deuren met gedeelde bovenlichten en voorzien van ijzerbeslag. Tussen de poorten zijn ovale spaarvelden aangebracht, waarop voorheen paardenkoppen waren aangebracht.

De dakgoot van de oostgevel heeft een geschulpte versiering en rust op geornamenteerde klossen. In de topgevel van de achterzijde is een rondvenster met ijzeren radiaalraam aangebracht met daaronder dichtgemetselde duivenopeningen. Het zadeldak is belegd met gesmoorde Hollandse pannen.

Het interieur is in grote lijnen ongewijzigd. Het bestaat op de begane grond uit een garageruimte aan de voorzijde en een voormalige paardenstal aan de achterzijde. De voormalige graanzolder bestaat uit een open ruimte. Hier bevindt zich nog het houten hijsrad.

Waardering.

De wagenschuur van het boerderijcomplex is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als goede vertegenwoordiger van de rijke veeteeltcultuur op de kleigronden aan het eind van de negentiende eeuw. Zij heeft architectuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de Eclectische boerderijbouw. Zij heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwmaterialen, met name de vakwerk bepleistering op de oost- en zuidgevel. Zij heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Zij is gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van de rijke veeteeltcultuur op de kleigronden.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519455. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden