Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519462
Complexnummer
519461 - Complex Suiker Unie
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82797/181
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Dinteloord B 472
Noordzeedijk 113, 4671 TL te Dinteloord
Noordzeedijk 115, 4671 TL te Dinteloord

Omschrijving

Inleiding.

Het KANTOORGEBOUW uit 1920 is gebouwd in Expressionistische bouwstijl. Het is tegen de dijk gebouwd en langs de weg gelegen. Intern is het verbonden met de directeurswoning en aan de achterzijde met de kantoor-nieuwbouw, die buiten de bescherming valt.

Omschrijving.

Het tweelaags kantoorgebouw onder samengesteld schilddak is gebouwd op L-vormig grondplan en heeft een betonnen casco met bakstenen gevels. De voorgevel grenst aan de dijk, die tot halverwege de eerste bouwlaag reikt. Deze gevel kent een driedeling in een centrale ingangspartij met twee zijrisalieten, voorzien van lisenen met verticale baksteenornamenten. Zijrisalieten en middenpartij zijn voorzien van een horizontale tandlijst onder de dakgoot. De voorgevel heeft een hardstenen plint en dito waterlijst tussen de eerste en tweede bouwlaag. De zijrisalieten kennen een vierdeling van rechtgesloten vensters met hardstenen onderdorpels in de tweede bouwlaag. De vierdeling zet zich voort in de gevelnissen onder de vensters en in de halve vensters van de eerste bouwlaag. De ramen zijn rond 1990 vervangen door aluminium kozijnen. De dubbele houten paneeldeur ligt iets uit het midden, onder een getoogd, driedelig bovenlicht. De lijstgoot rust op klossen. Het dak is belegd met eterniet-leien in kruisdekking. De linker risaliet is gelegen onder afgeplat schilddak met dakkapel. Ook het schilddak boven de middenpartij is voorzien van een dakkapel. De rechter risaliet is gelegen onder tentdak. De zij- en achtergevel kennen een vergelijkbare, maar minder gedetailleerde indeling. De achtergevel heeft een erkervormige uitbouw met afgeronde hoeken. De entree en de centrale hal zijn van elkaar gescheiden door een houten kozijn met rijk gedetailleerde glas-in-loodramen uit 1948. De centrale hal heeft een terrazzo vloer, rijk gedetailleerde eikenhouten lambriseringen en dito verwarmingskasten, alsmede een glazen lichtkap. Aan de achterzijde van de tweede bouwlaag is de rijk ingerichte bestuurskamer gelegen, met parket op de vloer, bewerkte eikenhouten lambriseringen tegen de wanden en dito deuren, deurposten, schouwomkasting, wandkast en verwarmingskasten, voorts is de bestuurskamer voorzien van een centrale marmeren schouw, gobelins tegen de muren, een eikenhouten en bewerkte verkenning langs een gestuct plafond en een rijk gedetailleerd glas-in-lood raam in de uitgebouwde erker. Centraal in de kamer staat de halfronde, bewerkte eikenhouten bestuurstafel. Het trappenhuis heeft een bewerkte eikenhouten balustrade en een betegelde lambrisering.

Waardering.

Het kantoorgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als illustratieve vertegenwoordiger van de geschiedenis van de Nederlandse suikerindustrie die een belangrijkste concentratie kende in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant ('de Suikerhoek') en als voorbeeld van het type moderniserende suikerfabriek. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Expressionistische bouwstijl en vanwege de rijke inrichting. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwmaterialen. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Het is gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van het type suikerfabriek.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519461. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Fabriekswoning Betreft directeurswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1920
exact
Betreft kantoorgebouw
verbouwing
1909
1909
exact
Betreft bouw directeurswoning
verbouwing
1920
1920
exact
Betreft aanbouw directeurswoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden
Betreft directeurswoning
Expressionisme
invloeden
Betreft kantoorgebouw
Chalet-stijl
invloeden
Aanbouw directeurswoning