Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
519462
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Complex Suiker Unie
Complexnummer: 
519461 - Complex Suiker Unie
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 april 2002
Kadaster deel/nr: 
13552/2
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Steenbergen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Dinteloord
X-Y coördinaat: 
88690 - 403676

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

Het KANTOORGEBOUW uit 1920 is gebouwd in Expressionistische bouwstijl. Het is tegen de dijk gebouwd en langs de weg gelegen. Intern is het verbonden met de direkteurswoning en aan de achterzijde met de kantoor-nieuwbouw, die buiten de bescherming valt.

Omschrijving.

Het tweelaags kantoorgebouw onder samengesteld schilddak is gebouwd op L-vormig grondplan en heeft een betonnen casco met bakstenen gevels. De voorgevel grenst aan de dijk, die tot halverwege de eerste bouwlaag reikt. Deze gevel kent een driedeling in een centrale ingangspartij met twee zijrisalieten, voorzien van lisenen met verticale baksteenornamenten. Zijrisalieten en middenpartij zijn voorzien van een horizontale tandlijst onder de dakgoot. De voorgevel heeft een hardstenen plint en dito waterlijst tussen de eerste en tweede bouwlaag. De zijrisalieten kennen een vierdeling van rechtgesloten vensters met hardstenen onderdorpels in de tweede bouwlaag. De vierdeling zet zich voort in de gevelnissen onder de vensters en in de halve vensters van de eerste bouwlaag. De ramen zijn rond 1990 vervangen door aluminium kozijnen. De dubbele houten paneeldeur ligt iets uit het midden, onder een getoogd, driedelig bovenlicht. De lijstgoot rust op klossen. Het dak is belegd met eterniet-leien in kruisdekking. De linker risaliet is gelegen onder afgeplat schilddak met dakkapel. Ook het schilddak boven de middenpartij is voorzien van een dakkapel. De rechter risaliet is gelegen onder tentdak. De zij- en achtergevel kennen een vergelijkbare, maar minder gedetailleerde indeling. De achtergevel heeft een erkervormige uitbouw met afgeronde hoeken. De entree en de centrale hal zijn van elkaar gescheiden door een houten kozijn met rijk gedetailleerde glas-in-loodramen uit 1948. De centrale hal heeft een terrazzo vloer, rijk gedetailleerde eikenhouten lambriseringen en dito verwarmingskasten, alsmede een glazen lichtkap. Aan de achterzijde van de tweede bouwlaag is de rijk ingerichte bestuurskamer gelegen, met parket op de vloer, bewerkte eikenhouten lambriseringen tegen de wanden en dito deuren, deurposten, schouwomkasting, wandkast en verwarmingskasten, voorts is de bestuurskamer voorzien van een centrale marmeren schouw, gobelins tegen de muren, een eikenhouten en bewerkte verkenning langs een gestuct plafond en een rijk gedetailleerd glas-in-lood raam in de uitgebouwde erker. Centraal in de kamer staat de halfronde, bewerkte eikenhouten bestuurstafel. Het trappenhuis heeft een bewerkte eikenhouten balustrade en een betegelde lambrisering.

Waardering.

Het kantoorgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als illustratieve vertegenwoordiger van de geschiedenis van de Nederlandse suikerindustrie die een belangrijkste concentratie kende in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant (`de Suikerhoek¿) en als voorbeeld van het type moderniserende suikerfabriek. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Expressionistische bouwstijl en vanwege de rijke inrichting. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwmaterialen. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Het is gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van het type suikerfabriek.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaNoordzeedijk1134671 TLDinteloord
NeeNoordzeedijk1154671 TLDinteloord

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenHandel en kantoorKantoorgebouw
Neeoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenBedrijfs-,fabriekswoningFabriekswoning

Betreft directeurswoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DinteloordB472

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

Betreft directeurswoning

Expressionismeinvloeden

Betreft kantoorgebouw

Chalet-stijlinvloeden

Aanbouw directeurswoning

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19201920exactvervaardiging

Betreft kantoorgebouw

19091909exactverbouwing

Betreft bouw directeurswoning

19201920exactverbouwing

Betreft aanbouw directeurswoning