Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519472
Complexnummer
519470 - Complex Tolsedijk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82801/77
Kadastrale aanduiding
Nieuw-Vossemeer E 679
Tolsedijk 10, 4681 SV te Nieuw-Vossemeer

Omschrijving

Inleiding.

Aan de noordzijde van het complex gelegen VEESCHUUR, met de rechter zijgevel gericht naar het bijbehorende herenhuis. De uit de late 19de eeuw daterende schuur wordt aan alle zijden omgeven door een ruim erf. Het gebouw heeft enige wijzigingen ondergaan. Binnen de achtergevel werden links een ingang en een venster dichtgemetseld. Het linker dakschild is gedekt met golfplaten.

Omschrijving.

Het betreft een vierbeukige langsdeelschuur met een rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en een afgewolfd zadeldak. Het rechter schild en het achterste deel zijn gedekt met gesmoorde kruispannen. Het linker schild en het voorste deel zijn gedekt met golfplaten. De gevels zijn gemetseld in baksteen in kruisverband. De gevelopeningen zijn getoogd. Lekdorpels zijn uitgevoerd in baksteen. Als gevolg van de vierbeukige opzet van de inwendige constructie ligt de langsdeel niet centraal in het gebouw. Hierdoor bevinden de deeldeuren zich excentrisch in de beide kopgevels.

De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld en heeft links van de middenas een brede ingang met een dubbele opgeklampte poort en een tweeruits bovenlicht. Uiterst links bevindt zich een stalingang met een enkelvoudige deur. De ingang uiterst rechts is voorzien van een dubbele deur. De gevel bevat voorts enkele verspreid geplaatste oculi alsmede drie kleine stalvensters.

Hiervan bevindt zich één venster binnen het benedendeel van de gevel, met hieronder een zandstenen gevelsteen (tekst niet meer leesbaar). De rechter zijgevel is grotendeels onzichtbaar door de aanbouw van een houten bouwdeel met een lessenaarsdak (geen monumentale waarde). Het zichtbare geveldeel links hiervan bevat twee brede ingangen met een dubbele opgeklampte deur. De deuren van de linker ingang zijn voorzien van een drieruits raampje. De linker zijgevel bevat negen staldeuren (los boven- en benedendeel) met getoogde drieruits bovenlichten.

De achtergevel heeft rechts van de middenas een brede ingang met een dubbele opgeklampte deur en een tweeruits bovenlicht. Uiterst links zijn een dichtgemetselde stalingang en een dito venster. Hierboven bevinden zich twee rechthoekige vensters met een enkelruits gietijzeren raampje. Er zijn voorts enkele verspreid geplaatste oculi. De indeling is vierbeukig en heeft een diepte van zes gebinten. Deze zijn voorzien van korbelen en penverbindingen. Er zijn middenstijlen.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van de landbouw in het kleigebied. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de gave hoofdvorm en detaillering en als typerend voorbeeld van een grote vierbeukige langsdeelschuur uit de late 19de eeuw. Voorts bouwhistorische waarde vanwege de gave, voor deze streek markante inwendige houtconstructie met vierbeukige opzet. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een harmonisch geheel, verder bestaand uit een herenhuis en een kleine stal gelegen op een ruim terrein met erf, siertuin, bosperceel en denkpoel. Het object is voorts een karakteristiek onderdeel van de historische bebouwing aan de Tolsedijk te Nieuw-Vossemeer.

Het object is van belang wegens de kwaliteit van de samenstellende onderdelen, bestaande uit een zes gebinten diepe, vierbeukige schuur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519470. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M) Betreft veeschuur
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Varkensstal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1900
globaal
Betreft beide objecten

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden
Geldt voor beide objecten