Steenbergen Z 716
Kruislandsedijk 38, 4756 SG te Kruisland

Inleiding.

De WONING uit 1914 is gebouwd in Art Nouveaustijl. Zij is gelegen op het voorerf, aan de toegangsweg en wordt omsloten door de tuin. Aan de achterzijde is omstreeks 1960 een serre aangebouwd die buiten de bescherming valt.

Omschrijving.

De eenlaags bakstenen woning is gebouwd op L-vormig grondplan met een aangebouwde, iets lagere keukenvleugel. Het pand heeft een gestucte plint rondom en dito fries, dat in de voorgevel van het woongedeelte is voorzien van ornamenteringen. De gevels zijn voorzien van natuurstenen speklagen en hebben getoogde raam- en deuropeningen met geprofileerde, hardstenen aanzet- en sluitstenen en hardstenen onderdorpels. Onder de vensters zijn natuurstenen ornamenteringen aangebracht. De schuiframen hebben sierroeden en een rechtgesloten bovenlicht met dito detaillering. De houten paneeldeuren in de voor- en zijgevel van het woongedeelte hebben dezelfde bovenlichten. De deuren in de keukenvleugel zijn minder gedetailleerd. Enkele ramen en deuren in de achtergevel zijn recentelijk gewijzigd. Het samengestelde schilddak, dat oorspronkelijk was belegd met leien in Maasdekking is recentelijk nieuw belegd met bitumenleien in Maasdekking. De daklijst aan de voorzijde van het woongedeelte rust op klossen. De indeling van het interieur heeft recentelijk enige wijzigingen ondergaan maar bevat zeer rijke details. De woonkamer, die oorspronkelijk uit een voor- en een achterkamer bestond, heeft een stucplafond in Art Nouveau-stijl met rijke beschildering. Ook de houten paneeldeuren hebben een dergelijke beschildering. Dit vertrek heeft nog een gedetailleerde schouw. De gang heeft een terrazzo vloer, een lambrisering van facettegels en een gestuct plafond. In het trappenhuis is een houten trap en dito trappaal met detaillering geplaatst.

Waardering.

De woning is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als uiting van de rijke veeteeltcultuur op de kleigronden. Zij heeft architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van Art Nouveau-architectuur. Zij heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwmaterialen, met name de stucplafonds en de beschildering. Zij heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Zij is relatief gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van een rijke veeboerderij in Art Nouveaustijl.