Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519478
Complexnummer
519476 - De Heenwerf
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82922/153
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Steenbergen Z 716
Bij Kruislandsedijk 38, 4756 SG te Kruisland

Omschrijving

onderdeel 2: schuur

Inleiding.

De SCHUUR uit 1939 is gebouwd in Delftse Schoolstijl en is gelegen op het achtererf.

Omschrijving.

De eenlaags bakstenen schuur is gebouwd op rechthoekig grondplan. De tuitgevels van voor- en achterzijde hebben sobere, gemetselde schouders met ezelsrug op de hoeken, in dezelfde trant als de gevelbekroning. In de voor- en zijgevels zijn rechtgesloten vensters geplaatst met betonnen kozijnen met bovenontluchting. In voor- en achtergevel zijn omstreeks 1995 nieuwe deuren geplaatst. Midden op de voorgevel is met ijzeren letters de naam van de boerderij aangebracht: Heenwerf. In de topgevels zijn gemetselde ontluchtingslamellen aangebracht en daaronder een rondvenster met radiaalraam. In de tuit is een Y-vormig muuranker aangebracht. Het zadeldak is belegd met Hollandse pannen. Tegen de noordgevel is een luifel aangebracht op betonnen poeren. De indeling van het interieur is in de loop van de tijd gewijzigd, en bestaat nu uit een garagegedeelte en een grote open ruimte. De kap wordt gedragen door grote, gelamineerde houten spanten.

Waardering.

De schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als uiting van de rijke veeteeltcultuur op de kleigronden. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een regionale variant van de Delftse Schoolstijl. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste constructie, met name de houten, gelamineerde spanten. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Het is gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van een schuur in Delftse Schoolstijl.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519476. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1939
1939
exact
verbouwing
1995
1995
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden