Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
519479
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
9 december 2002
Kadaster deel/nr: 
13851/27
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Steenbergen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Steenbergen
X-Y coördinaat: 
82333 - 399368

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

De eenvoudige SMEDERIJ annex WOONHUIS is gebouwd in 1861 in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. Zij is gelegen in het gehucht Welberg. Hoewel de smederij niet meer in bedrijf is, is de oorspronkelijke inrichting nog aanwezig.

Omschrijving.

De eenvoudige, eenlaags smederij annex woonhuis is gebouwd op rechthoekig grondplan en heeft aan de achterzijde een iets lagere aanbouw. Zij is opgetrokken uit handvormstenen en heeft een gepleisterde noord- en westgevel. In de voorgevel zijn twee ongelijke schuiframen met kleine roedenverdeling aangebracht, voorzien van houten luiken. In de topgevel is een licht getoogd laadluik aangebracht met houten deur. De topgevel is voorzien van geschulpte windveren. De westelijke zijgevel heeft rechtgesloten venster- en deuropeningen, onder een gemetselde ontlastingsboog. De vensters van het woonhuis zijn mogelijk rond 1900 voorzien van T-ramen. De iets lagere aanbouw heeft een getoogde deur die toegang geeft tot de schuur en een lagere getoogde deur die toegang geeft tot het voormalige varkenshok, alsmede een rondboogvenster met ijzeren raam met roedenverdeling en een duivenopening. In de achtergevel zijn twee rondboogvensters aangebracht met ijzeren ramen. Muurankers steken onder de dakgoot uit de muur. De dakgoot rust op klossen. In de voorgevel is een gedenksteen geplaatst met opschrift: "DEN EERSTEN STEEN/ IS GELEGD DOOR/ A C H KORST/ DEN 2 APRIL 1861". Langs de noord- en westgevel is een eenvoudig stoepje gelegd met betonnen palen, verbonden door ijzeren stangen. Zowel het zadeldak van de smederij annex woonhuis als het schilddak van de aanbouw is belegd met oud-Hollandse pannen. Uit het zadeldak steken twee gemetselde schoorstenen.

De indeling van het interieur is ongewijzigd. In de voorruimte is de smederij ondergebracht, die een met klinkers belegde vloer heeft en een ingebouwd, gemetseld smidsvuur met ijzeren rookkap. De inrichting van de smederij is nog kompleet aanwezig. De smederij wordt bereikt via een buitendeur en geeft op haar beurt toegang tot het woonvertrek en de opbergzolder. De eenvoudige opbergzolder is nog in oorspronkelijke staat. Het woonvertrek heeft een wand met houten deuren, waarvan twee toegang geven tot een bedstede en één tot de lage kelder, die onder de bedsteden loopt. De voordeur komt direkt uit in het woonvertrek. Vanuit het woonvertrek wordt de eenvoudige keuken bereikt, die iets lager is gelegen en toegang geeft tot de schuur. De zolder van de woning wordt bereikt via de opbergzolder en omvat een eenvoudig slaapvertrek met een bedstede.

Waardering.

De smederij annex woonhuis is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een negentiende-eeuwse plattelandssmederij. Zij heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. Zij heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwwijze, met name van het smidsvuur. Zij heeft ensemblewaarde vanwege de ligging in het plattelandsgehucht Welberg. Zij is relatief gaaf behouden en als smederij zeer compleet en door de aanwezig details bovendien zeer zeldzaam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaWelbergsedijk224651 TESteenbergen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenNijverheidSmederij

Annex woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
STEENBERGENAA500

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18611861exactvervaardiging