519508 - Meerssenhoven
Itteren B 1591
Itteren B 1240
Itteren B 1480
Bij Meerssenhoven 200, 6222 PD te Maastricht

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Meerssenhoven.

In structuur en in detail gaaf bewaarde kleinschalige 18de-eeuwse formele tuinaanleg gesitueerd op een smal langwerpig perceel. Het hoofdkenmerk van de aanleg wordt gevormd door de as van symmetrie die zowel de gebouwen rangschikt als de structuur van het park bepaalt. Achter het, binnen een rechthoekige omgrachting gelegen, huis loopt de met linden beplante hoofdlaan eindigend in een halfrond rondeel met heuveltje, waarop een theekoepel stond. De laan, die deels is verhard (door gras overwoekerd) en verder met gras is begroeid, wordt geflankeerd door grasparterres; deze kende oorspronkelijk een geometrische aanleg zoals de Tranchotkaart uit het begin van de 19de eeuw laat zien. Halverwege de laan is een kruising met een met linden beplante dwarsas. De kruising wordt gemarkeerd door een rondeel, oorspronkelijk met waterkom in het midden; de dwarsas markeert de overgang van de grasparterres naar het bosquet. Het bosquet wordt doorsneden door twee diagonale lanen die tezamen met de hoofdlaan een "patte d'oie" vormen; in het bosquet de resten van een doolhof met coniferen. Het bosquet wordt omsloten door een carré van lanen. De oostzijde van de aanleg wordt afgesloten door een rechte laan over de gehele lengte van het perceel; de westzijde door een houtwal.

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Meerssenhoven is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- als representatief en bijzonder voorbeeld van een kleinschalige gaaf bewaarde 18de-eeuwse aanleg in formele stijl;

- vanwege de zeldzaamheidswaarde;

- vanwege het belang voor de geschiedenis van de tuin- en landschapsarchitectuur;