Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519517
Complexnummer
519518 - Wallsteijn
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82783/33
Kadastrale aanduiding
Zundert U 538
Achtmaalseweg 158 A, 4885 AS te Achtmaal

Omschrijving

LANDHUIS, XIXa, met uitbreidingen en veranderingen in XXa; klassicistisch witgepleisterd pand met verdieping op rechthoekige plattegrond en onder met leien gedekt omlopend schilddak; voorgevel met cordonlijsten, kroonlijst, gebosseerde gepleisterde hoekpilasters en gebosseerde gepleisterde weinig uitspringende door fronton met oculus afgesloten middenrisaliet met ervoor een pergola met vier Dorische zuilen (XXa); achtergevel met ver uitspringende middenrisaliet onder fronton met oculus, met hoekpilasters en met uitgebouwde vestibule onder balcon voorzien van hekwerk met balusters tussen pijlertjes op de hoeken; tegen de rechter zijgevel een gepleisterde, ten opzichte van de voor- en achtergevel trapsgewijs inspringende aanbouw, gedeeltelijk met verdieping, waarop balcons voorzien van hekwerk met balusters tussen pijlertjes op de hoeken. Ramen met zesruitsverdeling. Inwendig o.m. enige gave neo-interieurs, met name de hall met zwart- en witmarmeren vloer, schouw, open trappehuis met L.XIV decoraties en samengesteld balkenplafond op consoles en de neo-Empire zitkamer met o.a. stucplafond en roodmarmeren schouw.

Waardering LANDHUIS van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de architectonische en cultuurhistorische waarden

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519518. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1800
1825
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Hollands Classicisme
stijlzuiver