Zundert U 544
Zundert U 535
Zundert U 538
Zundert U 568
Zundert U 542
Bij Achtmaalseweg 158 A, 4885 AS te Achtmaal

Omschrijving

PARKAANLEG, bestaande uit a. lanen b. park c. moestuin en boomgaard d. wei- en akkerland en bos ad a.: er zijn vier rechte lanen, ong. 1800: de Langedreef, de Spiegeldreef, de dwarslaan en de verbindingslaan. De Langedreef, de officiële oprijlaan, loopt vanaf het hek (zie onder 12) aan de Achtmaalseweg in een rechte lijn in noordwestelijke richting naar het huis, waar hij eindigt op het ronde pad voor het huis; de laan heeft een oude klinkerbestrating. De Spiegeldreef loopt -ten noordoosten- parallel aan de Langedreef en is de zichtlaan vanuit het midden van het huis; hij staat net niet loodrecht op de gevel; de taps toelopende vorm maakt dat deze laan het perspectief manipuleert, een voor ons land zeldzaam of zelfs uniek gegeven; vanaf het begin liggen over tweederde van de laanlengte links en rechts open veldjes; het laatste stuk van de laan en het verlengde ervan, een kort "grand-canal", de Spiegelvijver (vandaar waarschijnlijk de naam Spiegeldreef), liggen in een perceel hakhout; de laan is onverhard. De dwarslaan, ook een inrijlaan naar het huis, min of meer loodrecht op de beide reeds genoemde lanen, begint bij het inrijhek (zie onder 12) aan de Roosendaalsebaan en loopt op korte afstand zuidelijk langs het huis in zuidwestelijke richting tussen moestuin en boomgaard door naar het koepelbergje (zie onder 9), waar hij eindigt; de laan heeft ten dele een puinverharding, de rest is niet verhard. De verbindingslaan loopt evenwijdig -ten zuidoosten- aan de dwarslaan en verbindt de Spiegeldreef met de Roosendaalsebaan; de laan is niet verhard. Alle vier de lanen zijn beplant met enkele rijen eiken. ad b.: rond het huis, begrensd door de Roosendaalsebaan, de dwarslaan, de moestuin en een weiland ligt een klein park in landschapsstijl, aangelegd vanaf 1794, met fraai oud eikenhout, twee kleine vijvers en een bergje met in een cirkel geplante linden; restanten van slingerpaden; in het parkje staan de bouwsels (zie onder 7, 8, 10 en 11) en de tuinsieraden (zie onder 13); tussen huis en dwarslaan ligt het voorplein met rond grasveld en pad eromheen. Verder ligt ten zuiden van het huis, naast de Langedreef, een bosschage met slingerpad. ad c.: de moestuin, XIX of ouder, ligt ten zuidwesten van het huis langs de dwarslaan, aan de noordkant ervan; de tuin is omgeven door een jonge beukehaag en aan de noord- en westzijde door bos; tussen huis en moestuin een gazon met oude solitaire eiken. De boomgaard, wellicht even oud als de moestuin, omgeven door een lage beukehaag, ligt tegenover de moestuin aan de andere kant van de dwarslaan in de oksel van deze laan en de Langedreef; er staan nog enkele oude fruitbomen en de restanten van een fruitmuur opgebouwd uit betonelementen; toegang via een hek (zie onder 12). ad d.: in de uiterste noordwesthoek van het complex ligt naast het parkje een min of meer vierkante wei, die als parkweide gezien kan worden, mede omdat erop vanuit het huis een uitzicht is. Tegenover het huis, net ten zuiden van de dwarslaan en links en rechts van de Spiegeldreef, liggen twee langgerekte open veldjes, die soms als weide en soms als akkers gebruikt worden. Direct ten westen van de boomgaard ligt een langgerekte kleine akker. Tenslotte is er achter de portierswoning (zie onder 4) een boomkwekerijtje. De rest van het complex is bezet met bosjes van allerlei aard, vooral hakhout. Restanten van slingerpaden en van een (geruimde) grafheuvel. De structuur bestaande uit open 'kamers' en enkele zichtlijnen en lanen afgewisseld met relatief besloten hakhout en bossen/lanen is zeer typerend voor Wallsteijn.

Waardering PARKAANLEG van algemeen belang -\tvanwege de ouderdom -\tvanwege de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden -\tvanwege bijzondere elementen zoals de perspectieflaan met Spiegelvijver, de kleinschalige structuur van slingerpaden en -vijvers (die voor ons land betrekkelijk vroeg is aangelegd) en het contrast tussen kleinschalige open kamers en de beslotenheid van hakhout en bossen