519508 - Meerssenhoven
Itteren B 1594
Bij Meerssenhoven 200, 6222 PD te Maastricht

Omschrijving

POORTGEBOUW MET MUREN. In de as van het huis ligt een 18de-eeuws paviljoen dat vermoedelijk ontworpen is door Soiron. Het op vierkante grondslag opgetrokken gebouw van baksteen en mergel wordt bekroond door een met leien gedekt klokdak met windvaan. De rondboogpoort heeft aan de voorzijde in hardstenen omlijsting van blokwerk en aan de voorpleinzijde een mergelstenen omlijsting; daarboven een duiventil met twee vlieggaten. In de doorgang een balkenzoldering en in de zijmuren een getoogde deur in hardstenen omlijsting. Tussen het poortgebouw en de bouwhuizen aan het voorplein staat een dubbele witgeschilderde en gemetselde muur ter afsluiting van het voorplein; in het begin van de 20ste eeuw is de muur aan de wegzijde verlaagd tot huidige hoogte, enkele doorgangen in de muur aan de voorpleinzijde. De garages achter de muren zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

POORTGEBOUW MET MUREN is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;