516554 - Krukboerderijcomplex
Bij Engwijkpad 14, 5397 BG te Lith

Stal, gebouwd rond 1890 en deels vernieuwd rond 1980.

Omschrijving

De voormalige stal heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit handvorm baksteen, deels in machinale baksteen. Het wolfdak is gedekt met riet. Eenvoudige vernieuwde vensters en deur.

Waardering

De stal is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Maaskant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in dit gebied in de late negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groep boerderijen die samenhangt met de ontwikkeling der verkaveling en de laat-negentiende eeuwse dorpsontwikkeling. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als zodanig zeldzaam.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stal