519545 - Zwijnsbergen
Helvoirt D 4534
Bij Helvoirtsestraat 6, 5268 BB te Helvoirt

Omschrijving onderdeel 3:

TUINPAVILJOEN met stichtingssteen 1847; klein witgepleisterd gebouwtje in laat-Empirestijl met één bouwstijl aan het begin van de toegangsweg, iets hoger liggend dan omringend park; oorspronkelijk op plattegrond van een Grieks kruis, aan achterzijde in XIXc met aanbouw vergroot; vanaf die tijd als kleine woning in gebruik. Voorzijde met uitspringende zuilenporticus waarboven fronton met rond venster; in porticus dubbele deuren met halfrond getoogde empireramen, waarboven de stichtingssteen. Het dak bestaat uit elkaar kruisende zinken zadeldakken met flauwe helling, rondom geschulpte daklijst.

TUINPAVILJOEN van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom - vanwege de architectonische en cultuurhistorische waarden - vanwege de relatieve uniciteit

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen