Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519566
Complexnummer
519561 - Marquette
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82762/114
Kadastrale aanduiding
Heemskerk D 40
Heemskerk D 41
Bij Marquettelaan 34, 1968 JT te Heemskerk

Omschrijving

Omschrijving

TOEGANGSHEK OP BRUG behorende tot de buitenplaats Marquette. Over de buitengracht ligt een bakstenen 18de-eeuwse boogbrug met licht gebogen keermuren afgedekt door natuurstenen afdekplaten waarop een eenvoudige ijzeren balustrade; uitgemetselde pilasters vormen de sokkels van de twee natuurstenen rechthoekige pijlers van het toegangshek uit 1741 in eenvoudige Lodewijk XIV-stijl. Het hek bestaat uit twee massieve pijlers met eenvoudige profilering voorzien van schelpmotief en bekroond door een ronde vaas met oren en een deksel; tussen de pijlers een ijzeren spijlenhek met speerpunten bestaande uit dubbele hekvleugels geflankeerd door een hekstijl met ijzeren bloemtraceringen.

Waardering

TOEGANGSHEK OP BRUG van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de markering van de toegang tot de buitenplaats; - vanwege de monumentale 18de-eeuwse vormgeving; - vanwege de ornamentel waarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519561. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1741
1741
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Lodewijk XIV-stijl
stijlzuiver