Voerendaal M 34
Voerendaal M 43
Voerendaal M 33
Voerendaal M 40
Voerendaal M 37
Bij Retersbekerweg 88, 6343 PL te Klimmen

Omschrijving

PARKAANLEG, in oorsprong XVI; bestaande uit a. gracht met eilanden b. lanen en bosjes c. akker en weiland. Ad a. de gracht, met hier en daar een forse breedte, heeft een 8 -plattegrond, waardoor er twee eilanden zijn, die door een brug (zie onder 4) met elkaar verbonden zijn; op het zuidelijke eiland staat aan de westrand het kasteel, dat vanuit het water aangeaard is; op het met grind verharde kasteelplein staan enkele markante oude solitairbomen, waaronder een linde en een rode beuk; het andere eiland is langs drie randen geheel bebouwd met de U-vormige boerderij (zie onder 3); alleen de zijde naar het kasteel is open (zuid); de met veel beton verharde binnenplaats heeft geen beschermenswaardige inrichting; ook de boerderij is vanuit de gracht aangeaard. Ad b. de Retersbekerweg, hoewel openbaar, is vanwege de laanbeplanting met oude eiken meegenomen in de bescherming; aan weerszijden een enkele rij monumentale zomereiken; een dwars hierop staande rij zelfde eiken sluit de akker ten zuiden van het kasteel af; deze rij sluit aan bij de smalle bosstrook (populieren en sparren), die langs de Retersbeek naar het noordoosten loopt; dit bosje staat op de plek waar vroeger (tot de jaren 50 van de 20e eeuw) een langgerekte vijver lag; aan de verdiepte ligging van het terrein is dit te herkennen. In de bocht van de Retersbekerweg, ten noorden van de gracht ligt een bosje met gemengde loofhoutbeplanting; het is eerder een brede singel; in de oosthoek ligt een verlande vierkante vijver; aan de zuidkant langs dit bosje voert een korte oprijlaan vanaf de weg naar de binnenplaats van de boerderij - en verder via de tweede brug (zie onder 4) naar het kasteel; de korte laan heeft een puinverharding en aan weerszijden een rijtje van 5 eiken. Ad c. direct ten zuiden van de korte oprit en tussen de Retersbekerweg en het kasteel ligt een weiland met nog enkele fruitbomen en langs de gracht wat struiken; wellicht was hier vroeger een boomgaard en/of moestuin; de grote akker langs de weg en ten zuiden van het kasteel was tot in de jaren 60 van de 20e eeuw een boomgaard.

PARKAANLEG is van algemeen belang

- vanwege de ouderdom