Voerendaal M 40
Bij Retersbekerweg 88, 6343 PL te Klimmen

Omschrijving

BOERDERIJ, XVIII a-b; nagenoeg symmetrisch bakstenen gebouw op U- plattegrond onder met lei gedekte daken; omvat met drie vleugels de west-, noord- en oostzijde van het eiland, dat door een brug (zie onder 4) met het kasteeleiland verbonden is; de boerderij is voorzien van vierkant uitgebouwde hoektorentjes onder geknikte achtkantige spitsen, en van hoekpaviljoens onder schilddaken op de beide zuidelijke uiteinden; het westpaviljoen, waarnaast het woongedeelte, bevat de inrijpoort, die vanaf de weg toegankelijk is via een brug (zie onder 4); hoge middenvleugel (noord) met wolfsdak, waarop de zadeldaken van de zijvleugels aansluiten; hardsteen voor de geblokte omlijstingen van de inrijpoort, de schietgaten en de merendeels vlakke venster- en ingangsomlijstingen; mergelhoekblokken in het benedenste muurwerk van de buitenkant van het poortpaviljoen wijzen op resten van ouder muurwerk; naast de inrijpoort nog katrollen van de vroegere ophaalbrug; op de poortdeur een klopper met jaartal 1784.

BOERDERIJ is van algemeen belang

- vanwege de ouderdom