Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519591
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82737/181
Kadastrale aanduiding
Blija M 139
Tsjerkestrjitte 6, 9107 GH te Jannum

Omschrijving

Inleiding

Voormalig keuterijtje, gelegen op het niet afgegraven gedeelte van de terp van Jannum, even ten westen van de Romaanse kerk. In aanleg wellicht nog 17de-eeuws gebouw dat in de vroege 19de eeuw is verbouwd. De voorgevel is vernieuwd in jongere rode baksteen; de achtergevel is recent (1999) met hout beschoten. Het interieur kent nog een aantal waardevolle onderdelen. Bouwgeschiedenis, interieuronderdelen en ligging vormen dan ook de belangrijkste redenen voor de bescherming.

Omschrijving

Verdiepingloos gebouw op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit baksteen uit verschillende perioden en gedekt door een met rode Hollandse pannen belegd zadeldak tussen topgevels; afluivingen aan oost- en westzijde. Met uitzondering van een 19de-eeuws zesruitsraam zijn indeling en detaillering van de gevels weinig oorspronkelijk. INTERIEUR Inwendig is het gebouw verdeeld in een voor- en een achterhuis, van elkaar gescheiden door een gang. Onder meer de volgende onderdelen zijn van belang: in de voorkamer een vloer van brede delen en een balkenplafond; tegen de noordwand een vroeg-19de-eeuwse houten schouw met bewerkte boezem; in de nis witte tegels; aan bovenzijde eenvoudig profiel; in de achterkamer een eveneens vroeg-19de-eeuwse houten schouw, verwant aan die in de voorkamer; tegen de oostwand een houten bedsteden/kastenwand (waaronder keldertje) met opgeklampte deuren en eenvoudig profiel.

Waardering

Keuterijtje van algemeen belang - wegens de ouderdom - wegens de bouw- en gebruiksgeschiedenis - wegens de aanwezigheid van waardevolle interieuronderdelen - wegens de bijzondere ligging op de terp van Jannum en binnen het beschermde gezicht - wegens de visuele relatie met de overige waardevolle terpbebouwing

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing