Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
519592
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
30 september 2002
Kadaster deel/nr: 
10834/66
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Friesland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Noardeast-Fryslân
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Jannum
X-Y coördinaat: 
189319 - 591930

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Dubbele (land)arbeiderswoning, gelegen op het niet afgegraven gedeelte van de terp van Jannum, even ten westen van de Romaanse kerk. In aanleg wellicht nog begin 17de-eeuws gebouw met vroeg-19de-eeuwse afluiving. Het interieur kent nog een aantal waardevolle interieuronderdelen. Blijkens een opmeting uit 1970 was het pand, na een verbouwing in de 19de eeuw in drie éénkamerwoningen onderverdeeld. Sedert restauratie in de jaren '70 en de ingebruikneming door het Fries Museum als 'buitenmuseum' telt het pand nog twee éénkamerwoningen. De derde éénkamerwoning werd wegens bouwvalligheid afgebroken. De raam- en vensterdetaillering, die als gevolg van verschillende verbouwingen niet meer oorspronkelijk was, is bij gelegenheid van de restauratie verbeterd.

Omschrijving

Verdiepingloos gebouw op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit rode baksteen en hergebruikte kloostermoppen en gedekt door een met rode Hollandse pannen belegd zadeldak tussen topgevels met topschoorstenen; aan oostzijde afluiving met krimp aan voorzijde; vlechtingen; jaartalankers 1628 (voorgevel); houten bakgoot. In de voorgevel (zuid) twee 15-ruitsschuiframen, opgeklampte deur en halfrondgebogen zoldervensters; in de rechterzijgevel (oost) ijzeren stalvensters van verschillende afmeting; in de voorgevel (zuid) twee 15-ruitsschuiframen; in de achtergevel (noord) twee zesruitsschuiframen; in de linkerzijgevel (west) twee (gekoppelde) zesruitsschuiframen, opgeklampte deur en 20-ruitsschuifraam. INTERIEUR Inwendig bestaat het gebouw (sedert de restauratie) nog uit twee éénkamerwoningen van gelijke afmeting, die ruggelings met de bedstedenwanden tegen elkaar liggen. De vloeren (ook die van de afluiving) zijn belegd met (vermoedelijk hergebruikte) rode plavuizen. Doorlopende onbeschoten sporenkap; houten balkenplafond. In de zuidelijke woning (tegen de voorgevel) een eenvoudige houten schouw tegen betegelde achterwand (witte tegels met en zonder in blauw uitgevoerde florale decoratie); tegen de noordwand onderkelderde bedstedenwand (met kast). De uitmonstering van de noordelijke woning is in grote lijnen spiegelbeeldig aan de zuidelijke.

Waardering

Dubbele (land) arbeiderswoning van algemeen belang - wegens de ouderdom - wegens de bouw- en gebruiksgeschiedenis - wegens de aanwezigheid van waardevolle interieuronderdelen - wegens de bijzondere ligging op de terp van Jannum en binnen het beschermde gezicht - wegens de visuele relatie met de overige waardevolle terpbebouwing

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaTsjerkestrjitte109107 GHJannum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
BlijaM139

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.onbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
16281628exactvervaardiging