519579 - Stania State
Giekerk F 2561
Giekerk F 2560
Rengersweg 100, 9062 EJ te Oentsjerk

Omschrijving

Voormalige bakstenen BOERDERIJ (12) op rechthoekige plattegrond, daterend uit omstreeks 1900 en waarin de schuur als gevolg van verbouwing(en) is opgenomen; in gebruik als woon- en bergruimte, het geheel onder hoog opgaand samengesteld dak, gedekt met oud-Hollandse pannen en voorzien van uileboren. Gevels ten dele voorzien van T-vensters en stalraampjes, achtergevel (oost) met moderne vensters (circa 1990), inwendig drie gebinten. Structuur van oude gang (dwars op de lengterichting) met aangrenzende vertrekken gehandhaafd evenals hoofd-draagconstructie. Schuurdeuren vernieuwd omstreeks 1990, sier- en rozetankers nog oorspronkelijk.

De voormalige BOERDERIJ is van algemeen belang omdat:

- het gebouw in historisch opzicht deel uitmaakt van Stania State;

- de voormalige boerderij ouder is dan vijftig jaar;

- het object een functie vervult binnen de compositie van de historische aanleg, nl. die van blikpunt en daarom niet buiten de bescherming kan worden gelaten;

- de voormalige boerderij weliswaar aan de agrarische functie is onttrokken en wijzigingen heeft ondergaan, maar in haar verschijningsvorm als zodanig herkenbaar is en als zodanig verwijst naar Roodbaards ontwerp;

- een deel van de historische indeling met vertrekken ter weerszijden van de gang behouden bleef;

- bouwhistorische betekenis aan de draagconstructie wordt toegekend.