Maarssen D 186
Slotlaan 1, 3611 AR te Oud Zuilen

Omschrijving

BOERDERIJ MET TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Blijkens de gedenksteen in de linkerzijgevel van het voorhuis uit 1862 daterende dwarshuis-boerderij, deel uitmakend van het landgoed rondom slot Zuylen en daarom genaamd Slotboerderij, gesitueerd op een door sloten omgeven terrein met bijbehorend eenvoudig ijzeren toegangshek. De slotboerderij is op T-vormige plattegrond, met een uitgebouwd portaal voor de entree aan de zuidoostzijde, een kleine uitbouw voor een zij-ingang van het voorhuis en voor een zij-ingang in het stalgedeelte aan de noordwestzijde, opgetrokken in baksteen onder samenstel van met donkergrijze pannen gedekte wolfsdaken, met onderkelderde opkamer in de westhoek. Alle onder het wolfsdak afgeknotte topgevels hebben vlechtingen en staafankers, bij het voorhuis voorts nog schouderstukjes, behalve de rechterzijgevel aan de noordwestzijde, en gootlijsten op gesneden klossen. Het voorhuis heeft rondom een grijze gecementeerde plint en vrijwel alle vensters zijn van strekken en luiken voorzien, met boven of onder in de luiken een rechthoekige uitsparing, in oorsprong alle gevuld met eenvoudig sierrooster; de vensters met zes- of drieruits onderverdeling hebben een bovenlicht met keperboogvormige motieven. De entree bestaat uit een stel dubbele paneeldeuren met omlijst rondboogvormig bovenlicht, voorzien van een ruitvormige onderverdeling; de rechterzijgevel van het voorhuis (ZO) bevat verder beneden een tweetal gekoppelde drieruitsvensters, waaronder in het midden de gedenksteen met jaartal 1862, en in de top een vierruitsvenster; de noordwestgevel van dit voorhuisgedeelte bevat verder nog een zijdeur met van keperboogvormen voorzien tweeledig bovenlicht met strek. De zes vensterassen tellende voorgevel (ZW) heeft links de licht risalerende, onderkelderde opkamer met twee omlijste keldervensters, twee vierruitsvensters in de opkamer en een vierruitsvenster in de top; de rechterpartij heeft een licht risalerende derde travee en in oorsprong vier zesruits schuifvensters (waarvan de tweede inmiddels tot een deur is verlengd) en een vijftal tondi, verbonden door een kordonlijst; onder de gootlijst een muizetandfries. De linkerzijgevel van het voorhuis (NW) heeft twee keldervensters met diefijzers, een vierruitsvenster in de opkamer, met keperboogvormig gedecoreerde bovenlichten, een twintigruits schuifvenster en een zijdeur met rond, vierdelig bovenlicht; voorts een platte uitbouw met vierkant venster, waarop de zij-ingang van het stalgedeelte aansluit. Het vier traveeën diepe, negen vensterassen tellende stalgedeelte heeft lage zijmuren -waarin moderne, betonnen stalvensters- met een getoogde zij-ingang aan de noordwestzijde en een gedeelde zijdeur met ruitvormig deurlicht aan de zuidoostzijde. De achtergevel van de stal (NO) heeft in het midden een dubbel stel inrijdeuren met hooiluik erboven, aan de uiteinden elk een rechte mestdeur en voorts twee getoogde vierruits stalvensters met strek en links een dichtgemetseld uilegat. INWENDIG wordt de kelder overwelfd door een samenstel van troggewelven en stalen balken. De draagconstructie van het stalgedeelte bestaat uit een drietal ankerbalk gebinten, voorzien van telmerken, waarbij het derde gebint in het midden voorts nog de inscriptie heeft met het jaartal 1801 en de initialen 'RVT'.

BOERDERIJ MET TOEGANGSHEK is van algemeen belang:

- als karakteristiek voorbeeld van een 19de-eeuwse dwarshuisboerderij;