Maarssen D 185
Slotlaan 3, 3611 AR te Oud Zuilen
Slotlaan 5, 3611 AR te Oud Zuilen

Omschrijving

WAGENSCHUUR behorende tot de buitenplaats Slot Zuylen. Blijkens de gedenksteen in de zuidwestgevel uit 1863 daterende in ambachtelijk-traditionele trant gebouwde wagenschuur, deel uitmakend van het landgoed rondom slot Zuylen en gesitueerd op een door sloten omgeven terrein. De midden 19de-eeuwse wagenschuur is opgetrokken in baksteen op rechthoekige grondslag onder samenstel van wolfsdaken, die een T-vormige opzet suggereren; de daken zijn voor het merendeel gedekt met donkergrijze pannen, alleen bij de noordhoek met rode pannen. Het linkerdeel is vier vensterassen breed en heeft getoogde stalvensters met dwarsstijl in de lange zijgevels; de korte kopgevel aan de zuidwestzijde heeft in het midden een stel dubbele getoogde inrijdeuren (waarboven de gedenksteen) en ter weerszijden elk een getoogd stalvenster met links een rechte zijdeur onder getoogde strek en rechts een getoogde zijdeur; hierboven een sprongsgewijze verhoogde kordonlijst bestaande uit dwars gemetselde stenen, in het midden een stel rechte hooiluiken en ter weerszijden twee getoogde zijvensters met ruitvormige onderverdeling. Het dwars hierop staande rechterdeel bevat in de zuidoostgevel een tweetal dubbele getoogde inrijdeuren, een gemetselde cordonband met twee sprongen en een stel getoogde hooiluiken; de korte gevel aan de noordoostzijde is vrijwel blind en bevat alleen een getoogd stalvenster in het midden, terwijl de kopgevel van deze dwarsvleugel aan de noordwestzijde een tweetal hoog geplaatste getoogde vensters en een gemetselde cordonband met twee sprongen bevat.

WAGENSCHUUR is van algemeen belang:

- als karakteristiek voorbeeld van een 19de-eeuwse wagenschuur;