Mildam N 638
Bij Van Limburg Stirumweg 2, 8453 JE te Oranjewoud

Omschrijving onderdeel 4: drie dienstwoningen

4.1 ZWITSERS HUISJE, Bieruma Oostingweg 11; in 1854 naar ontwerp van G. Brouwer gebouwd als tuinmanswoning met folly-uiterlijk; blokvormig gepleisterd huisje met een bel-étage op hoog onderhuis, dat als opslagruimte dient; sterk overstekend flauw hellend zadeldak met leien en geschulpte windveren; naar de weg gekeerde voorgevel met drie spitsboogramen (zeslichten) in neogotische trant; hiervoor, over de gehele gevelbreedte, een houten balkon op vierkante palen, waartussen ook geschulpte planken als versiering. De jongere aanbouw valt buiten de bescherming. 4.2 DIENSTWONING Marijke-Muoiwei 4; 1869: gepleisterd huisje (één bouwlaag) op rechthoekige plattegrond onder overstekend zadeldak met grijze pannen; schoorsteen; langs gehele dakrand geschulpte planken/ windveren met lelievormige pendanten; lichtgetoogde vijflichts ramen met aan bovenzijde stuclijsten. 4.3 TUINMANSWONING in de moestuin (noordoosthoek), Marijke-Muoiwei 8; 1875 naar ontwerp van G. Brouwer onder toezicht van H.R. Stoett jr ; gepleisterd huis op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met grijze dubbel gegolfde pannen, één bouwlaag; symmetrische voorgevel met eenvoudige deur met aan weerszijden een negenlichts venster; doorgetrokken gevel onder flauw hellend zadeldakje; glasdeur met balkon op terracotta consoles; schijnlisenen van bandwerk in stuc op de gevelhoeken.

DIENSTWONINGEN zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom;

- vanwege de verzorgde harmonische architectuur, met name van het Zwitsers huisje;