Mildam N 638
Bij Van Limburg Stirumweg 2, 8453 JE te Oranjewoud

Omschrijving onderdeel 5:oranjerie bij Van Limburg Stirumweg 2

ORANJERIE, 1876, H.R. Stoett jr. en G. Brouwer; in de moestuin aan de noordzijde, langs de Marijke-Muoiwei; rechthoekig gepleisterd gebouw met één hoge bouwlaag onder flauw hellend zadeldak met asfaltdekking tussen topgevels; voorgevel van 7 traveeën, waarvan de middelste iets breder en risalerend; hierin een dubbele glazen deur met bovenlicht; links en rechts telkens drie hoge ramen met op tweederde van de hoogte een kalf; het bovenraam met middenstijl en twee dwarsroeden; onderraam met middenstijl en drie dwarsroeden, waarvan de bovenste en onderste dichtbij resp. het kalf en de vensterbank liggen; zijgevels met deurtje onder timpaan en aan weerszijden een hoog raam van hetzelfde type als die in de voorgevel. INTERIEUR. In de achtermuur zijn twee van elders (Burgum) afkomstige 18de-eeuwse (XVIII b) marmeren beelden (allegorische figuren) ingemetseld die, getuige de teksten op de banderolles, afkomstig moeten zijn van een grafmonument; tevens is er een marmeren beeldhouwwerk ondergebracht bestaande uit twee putti met een krans en de portretten van Martinus van Scheltinga (1666-1742) en Wisckjen van Scheltinga (1681-1760); vermoedelijk afkomstig van een grafmonument dat oorspronkelijk werd opgericht in de Schoterlandse kerk te Heerenveen. N.B.: de oranjerie heeft nog zijn oorspronkelijke functie; de bomen in de kuipen zouden ruim 200 jaar oud zijn. Bij de oranjerie tevens enkele oorspronkelijke banken met (oorspronkelijk) ijzeren onderstel.

ORANJERIE is van algemeen belang:

- vanwege de kenmerkende (oranjerie)architectuur voor de periode rond 1875;

- als wezenlijk cultuurhistorisch en nog steeds functionerend onderdeel van de buitenplaats;

- vanwege de aanwezigheid van enig daar geplaatst 18de-eeuws beeldhouwwerk dat verbonden is met de bewoningsgeschiedenis van de buitenplaats;

- vanwege de visuele en ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.