Mildam N 638
Bij Van Limburg Stirumweg 2, 8453 JE te Oranjewoud

Omschrijving onderdeel 6: kassen, kweekbakken en muren bij Van Limburg Stirumweg

6.1 DRUIVENKAS (XIXd), in de moestuin direct ten westen van en in dezelfde lijn als de oranjerie; hoge bakstenen (gele ijsselsteen) achtermuur met ezelsrug; daartegen, aan de voorzijde, schuin geplaatste glasramen op lage borstwering; driehoekige bakstenen zijmuurtjes met vlechtingen. 6.2 BROEIKAS (XIXd), in de moestuin direct ten zuiden van de tuinmanswoning; symmetrische kas op rechthoekige plattegrond; lage bakstenen muur, waarop het glasdak staat; hartvormige ijzeren spanten, in het midden ondersteund door dunne rondijzeren constructie met o.a. lichtgebogen steunen, die bij de middenpaal samenkomen in een gietijzeren vaasvormig rozet; de onderzijde van de glasopbouw is afgerond; het betreft een zgn. ronde kas. 6.3 KWEEKBAKKEN (XIXd), in de moestuin, voor de druivenkas en de oranjerie liggen - op enige afstand ervan - twee bakstenen kweekbakken met rollagen, de achterkant iets hoger dan de voorzijde. 6.4 TUINMUUR (XIXd), in de moestuin, tussen de oranjerie en de tuinmanswoning; bakstenen muur met rollaag en een hoek van 90 graden in de hoek van de moestuin; voor het grootste deel opnieuw opgetrokken; trillages voor leifruit. 6.5.PERZIKMUURTJE (XIXd), in de moestuin, ten zuiden van de bloemenkas; uniek leimuurtje opgebouwd uit terracottategels, die aaneengesloten hangen aan een houten geraamte d.m.v. spijkers in doorboringen. In dit gedeelte van de aanleg tevens de restanten van de OUDE TUINMUUR.

KASSEN en MUREN zijn van algemeen belang:

- vanwege de bijzondere architectuur van met name de oranjerie, de ronde kas en het tegelmuurtje;

- vanwege de functionele en cultuurhistorische waarden als wezenlijke onderdelen van de buitenplaats;

- vanwege de visuele en ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen kassen, muurtjes