Mildam N 638
Bij Van Limburg Stirumweg 2, 8453 JE te Oranjewoud

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 7: priëlen(met lattenbanken met ijzeren onderstel) bij Van Limburg Stirumweg 2 7.1 PRIEEL aan het einde van de bloementuin als blikvanger van het gezicht vanuit het huis; houten bouwsel in chinoiserie-stijl, XIXb; open prieel op vier ronde palen op trapeziumvormige plattegrond; lessenaarsdakje met asfaltdekking; twee achterste palen steken boven dak uit en eindigen in toegespitste knoppen; daartussen ajour versiering van latten; tussen twee voorste palen, als daklijst, ook ajour gezaagde versiering met ingezwenkte ruit- en cirkelmotieven; wit met dunne rode bandjes. 7.2 PRIEEL aan de westrand van de bloementuin; zelfde basisvorm en dak als prieel 1., XIXb; alleen voorzijde open tussen houten pilasters met gestileerd kapiteeltje, waarop een kroonlijst; overige wanden met horizontale delen dichtgezet; ook witgeschilderd met rode bies als versiering. 7.3 PRIEEL nabij het huis, ook in de westrand van de bloementuin, XIXb; rond bouwsel onder parasoldak met asfalt, ondersteund door vier boomstammen aan de voorzijde (tussenruimte open) en verticale delen aan de achterkant; naast de buitenste stammen een eenvoudig neogotisch venster, gedeeltelijk met groen glas en spiegels ingevuld; plafond sferisch gestuukt. 7.4 PRIEEL bij Nieuwe vijver, XIXd; bouwsel op langgerekte zeshoekige plattegrond; open, naar de vijver gekeerde voorkant; vijf openingen met accoladebogen van latjes tussen zes boomstammen; achterzijde van verticale houten delen; flauw hellend asfaltdak bekroond met miniatuurvariant van het prieel zelf, in stammetjes en twijgen; bruin geteerd; stucplafond met rozet in zeshoekig lijstwerk. 7.5 VOGELHUIS van 'menagerie', ten oosten van het huis, XIX; bakstenen huisje onder zadeldak met grijze pannen; houten voorkant met trompe l'oeil polychroom schilderwerk van natuursteenblokken, ramen en een deurtje; bekroning met schijndakruiter.

PRIËLEN en LATTENBANKEN zijn van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom en de bijzondere architectuur;