Bij Onder de Gelder 1, 8131 SG te Wijhe

Omschrijving onderdeel 5: BRUGGEN en KEERMUUR.

BRUGGEN en KEERMUUR; beide bruggen liggen in de as; de keermuur is de grachtmuur aan eilandzijde van de oostelijke arm. De brug over de gracht maakt bouwkundig gezien onderdeel uit van het inrijhek en de keermuur: de keermuur fungeert als bruggenhoofd; hierop staat het hek; brug en keermuur van baksteen, XVIII; brug met twee afgeplatte togen en smeedijzeren leuningen met boogjes; klinkerplaveisel. De tweede brug ligt in oostelijke richting in het verlengde van de andere brug en leidt over de Zandwetering tot het complex; bakstenen brug met doorlopende bakstenen borstwering; XXa; één segmentvormige toog; klinkerplaveisel; de bakstenen wanden buigen aan het begin en eind naar buiten uit; in beide wangen in hardsteen het wapen De Vos van Steenwijk; midden op de leuningen twee zandstenen leeuwen als wapenhouders, XVIId, afkomstig van de ingangspartij van het gesloopte huis; de beide zittende, naar elkaar neigende leeuwen houden elk een verticaal gekroond blind (!) schild in rolwerk cartouches, de één met mannelijk wapenschild met randspreuk "HONI SOIT QUI MAL Y PENSE", de ander een ovaal schild zonder randspreuk.

De BRUGGEN en KEERMUUR zijn van algemeen belang:

- vanwege de functionele en ornamentele waarden;