519676 - Wouwse Plantage
Plantage Centrum 1, 4725 SR te Wouwse Plantage

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 1: Plantage-Centrum 1 - LANDHUIS, ook wel kasteel genoemd; in oorsprong uit 1845 daterend bakstenen landhuis, dat rond 1895 in neo-renaissance stijl werd verbouwd en o.m. werd uitgebreid met een achtkantige toren; het gebouw met verdieping heeft een min of meer T-vormige plattegrond met tegen de noordgevel een -aan de westzijde grotendeels ingebouwde- vierkante, aan de bovenrand iets uitkragende toren van vier etages onder ingesnoerd tentdak met klokkentorentje onder tentdak bekroond door smeedijzeren kruisbloem, en met tegen de oostzijde van de zuidgevel de achtzijdige, uit 1896 daterende toren van vier etages onder ingesnoerd achtkantig tentdak met op de top een ui-spits op achtkantige voet en bekroond door smeedijzeren kruisbloem met windvaan. Het noordelijk deel, dat aan de oostzijde rechthoekig en aan de westzijde driezijdig uitspringt ten opzichte van het zuidelijk deel, heeft een zadeldak tussen neo-renaissance topgevels met sierankers en heeft aan de noordzijde aan weerszijden van de toren een in het gevelvlak doorlopende, gemetselde dakkapel onder insteekkap tegen tuitgevel. Het zuidelijk deel heeft een zadeldak, aan de zuidzijde tegen tuitgevel met sierankers, aan de noordzijde, het noordelijk zadeldak kruisend, doorlopend tot tegen de noordtoren en aan de westzijde met insteekkap van dezelfde nokhoogte tegen een neo-renaissance topgevel, afgesloten door een segmentvormig fronton en gedecoreerd met sierankers en piroenen. Alle daken met leien; de gepleisterde muren witgeverfd; rechtgesloten grote en kleinere ongedeelde vier- en zesdelige vensters; keperboogvenster in westelijke dakkapel aan noordzijde; ronde blindnissen op vierde etage van noordtoren; getoogde vensters op vierde etage van achtkantige toren; voormalige balkondeuren op de verdieping van de driezijdige uitbouw aan de westzijde. Inwendig onder andere een grote hal, die toegang geeft tot de verschillende royale woonvertrekken met ten dele hun historische uitmonstering.

Waardering LANDHUIS van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de architectonische en cultuurhistorische waarden, zowel in -als uitwendig - vanwege de compositorische en -in situ- hiërarchische situering binnen het complex

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats