519676 - Wouwse Plantage
Bij Plantage Centrum 1, 4725 SR te Wouwse Plantage

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 3: Plantage-Centrum 10 - JACHTHUIS; in oorsprong als herberg gebouwd, ong. 1875; het gebouw bestaat uit een a-centraal geplaatst gedeelte met verdieping onder zadeldak, met tegen de westgevel een aanbouw zonder verdieping onder zadeldak met afhang over iets inspringende aanbouw aan noordzijde, en met tegen de oostgevel eveneens een aanbouw zonder verdieping onder zadeldak, die echter aan de zuidzijde iets uitspringt, een iets hogere en noordelijker gelegen nok heeft en waarop aan de oostzijde aansluit een aan de noordzijde inspringende en aan de zuidzijde ver uitspringende garage onder L-vormig omlopend zadeldak, aan de zuidzijde tegen een topgevel. De overkragende daken zijn alle -uitgezonderd gedeelten aan de noordzijde- gedekt met riet en voorzien van gesneden boeidelen, windveren en makelaars. De bakstenen gevels zijn boven een plint in schoon metselwerk voorzien van een rustieke houten bekleding, bestaande uit opgetimmerd vakwerk van zwartgeteerde, gehalveerde, onbewerkte boomstammen gevuld met bruin-rood geverfde, per vak afwisselend horizontaal, verticaal en diagonaal aangebrachte boomstammetjes; dit echter met uitzondering van de in schoon metselwerk opgetrokken en van opgetimmerd vakwerk voorziene noordgevel. In de noordgevel zesruits ramen, op de begane grond met blinden en in de geveltop een rond venster; in de west- en zuidgevel T-vensters en smalle, hoge vensters met bovenlicht, op de verdieping aan de west- en oostzijde kleine rechthoekige vensters, alle voorzien van ruitvormige roedenverdeling, waarin ten dele blauwe ruiten; grotendeels dito beglaasde dubbele toegangsdeuren en op de verdieping balkondeuren in het hoge gedeelte, en een enkele deur met bovenlicht in de sprong met de oostelijke aanbouw. Boven het uit ruwe boomstammen opgetrokken balkon en het grote venster in de westgevel een met riet gedekte luifel. In de oost- en westgevel (aan de westzijde overhoeks geplaatst) grote, rechtgesloten dubbele deuren. Inwendig heeft het gebouw grotendeels zijn oorspronkelijke indeling en bovendien enkele bijzondere elementen, zoals de beschilderde vloer op de verdieping.

Waardering JACHTHUIS van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de bijzondere architectuur en versieringen en vanwege de oorspronkelijke indeling met bijzondere elementen zoals de beschilderde vloer op de verdieping - als wezenlijk cultuurhistorisch onderdeel van het complex

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.