519676 - Wouwse Plantage
Bij Plantage Centrum 1, 4725 SR te Wouwse Plantage

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 5: Plantage-Centrum 2 - GROTE BOERDERIJ, XIXd, bestaande uit een woongedeelte met lage verdieping onder met geglazuurde muldenpannen en Tuiles-du-Nord gedekt zadeldak; aan de zuidzijde daarop aansluitend een langgerekte schuur onder zadeldak met rode pannen. De gevels van het woongedeelte zijn met name aan de oostzijde door het decoratieve gebruik van drainagebuizen opengewerkt tot een soort kantwerk, b.v. rond de ronde vensters in de oost- en noordgevel, langs de onderzijde van de geveltoppen, rond de rechtgesloten vensters met ruitvormige roedenverdeling op de verdieping van de westgevel en rond het venster in de gemetselde, in het gevelvlak doorlopende dakkapel onder insteekkap aan de noordzijde. In de oostgevel een zesruits venster, twee geschilderde deuren met bovenlichten en een geschilderd zesruits venster, in de noordgevel een drieruits venster, een deur, een zesruits venster en op de verdieping deuren van een voormalig balkon, alle met een omtimmering en fronton van onbewerkte, halve boomstammen, in de westgevel grote dubbele deuren en een vierruits venster. In de westgevel van het schuurgedeelte twee stel hoge deeldeuren, vrij recente grote ramen en deuren, twee stel lagere deeldeuren met ertussen een saldeur en betonnen stalramen. In de zuidgevel drie halfronde, houten stalramen, twee staldeuren en een hooiluik. In de oostgevel twee stel hoge deeldeuren met elfruits bovenlicht, een zesruits venster, twee deuren met gedeeld bovenlicht, twee zesruits vensters en twee stel lagere deeldeuren, waartussen een zesruits venster; alle vensters met luiken. Het gebouw heeft rondom een zwartgeteerde plint en vertoont aan de oostzijde restanten van een blokbeschildering in geel en blauw met rode voeg en aan de noordzijde in geel en rood.

Waardering GROTE BOERDERIJ van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de bijzondere architectuur en versieringen - als wezenlijk cultuurhistorisch onderdeel van het complex