519676 - Wouwse Plantage
Bij Plantage Centrum 1, 4725 SR te Wouwse Plantage

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 7: Plantage-Centrum 5-6-7 - DRIEHUIZEN, XIXd; reeks van drie dienstwoningen bestaande uit een aan de voorzijde risalerend middengedeelte met verdieping onder met Tuiles-du-Nord gedekt zadeldak en twee vleugels zonder verdieping onder met Tuiles-du-Nord gedekte zadeldaken met afhang aan elk der uiteinden van de NW-gevel. M.u.v. de uiteinden van de ZO-gevel, de ZW- en NO-gevel, welke boven de bakstenen plint bestaan uit verticale delen met gehalveerde boomstammetjes op de naden en met opgetimmerd vakwerk van gehalveerde onbewerkte boomstammen, zijn de gevels van baksteen en aan de voorzijde voorzien van opgetimmerd vakwerk. Langs de dakranden getande boeidelen en getrapte windveren bekroond door gesneden makelaars. In de ZO-gevel vierdelige vensters, ten dele met ruitvormige roedenverdeling in het midden en aan de uiteinden ten dele met twintigruits roedenverdeling; een ruitvormig vierruits venster boven de vensters van het middengedeelte en de eerste vensters terzijde van het middengedeelte, en een driehoekig drieruits venster in de met hout beklede geveltop van het middendeel. In de ZW- en NO-gevel een ruitvormig vierruits venster en een driehoekig drieruits venster in de geveltop. Tegen de NW-gevel van het middengedeelte een uitgebouwd secreet; in deze gevel een vierdelig venster met twintigruits roedenverdeling, een opgeklampte deur met vierruits bovenlicht, op de verdieping een twaalfruits venstertje, een luik en in de geveltop een ronde nis.

Waardering DRIEHUIZEN van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de bijzondere architectuur - als wezenlijk cultuurhistorisch onderdeel van het complex

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)