519676 - Wouwse Plantage
Plantage Centrum 11, 4725 SR te Wouwse Plantage

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 8: Plantage-Centrum 11 - VOORMALIGE HOUTZAGERIJ, ca. 1895; bakstenen gebouw zonder verdieping onder met geglaasde pannen gedekt wolfdak en met aan de oostzijde een hoger opgetrokken risalerende ingangspartij onder insteekkap met siertimmerwerk tussen de geprofileerde windveren en met overhoekse makelaar, eindigend in een zinken piroen; plint, hoekblokken en omlijstingen van deur- en vensteropeningen en -nissen in pleisterwerk. In de oostgevel een deur met getoogd tweeruits bovenlicht, waarboven een rondgesloten luikopening, en met aan weerszijden een getoogd zesruits venster; in noord- en zuidgevel een getoogde gepleisterde nis en in de geveltop een ommetseld rond venster; in de westgevel in het midden een gepleisterde deurnis met aan weerszijden een gepleisterde vensternis.

Waardering VOORMALIGE HOUTZAGERIJ van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de bijzondere architectuur - als wezenlijk cultuurhistorisch onderdeel van het complex

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.