Haren N 544
Haren N 546
Haren N 689
Bij Meentweg 28, 9756 TB te Glimmen

Omschrijving onderdeel 2:

PARKAANLEG, bestaande uit a. huiseiland b. moestuin c. zichtlaan d.wandelbos e. weilanden

ad a. huiseiland, XVIII of ouder; rechthoekig, toegankelijk via een brug met hek (RM 519724); enkele oude solitairen, waaronder een walnoot en een treurbeuk; in de as achter het huis een sokkel (RM 519726); de zuid- en de westarm van de gracht worden aan de buitenzijde begeleid door een singellaan, waarin voornamelijk oude eiken.

ad b. de moestuin ligt op het eiland gevormd door de noordelijke lus van de gracht, XVIII of ouder; toegankelijk via een dam; de moestuin bestaat uit een grasveld met nog enkele fruitbomen; er is geen specifieke inrichting meer.

ad c. de zichtlaan , XVIII, loopt in noordoostelijke richting vanaf de voordeur van het huis naar de Rijksstraatweg; lengte ong. 1 km.; er is geen regelmatige laanbeplanting; het onverharde tracé wordt begeleid door bosstroken en brede singels, waarnaast weer onregelmatig gevormde weilanden liggen; bij de straatweg, waar de dienstwoning (RM 519721) staat, ligt een bosje. Het gebied van laan, bosjes en singels wordt het bos van Quintus genoemd; het heeft het karakter van een parklandschap. De laan wordt op ong. 100 m. van het huis loodrecht gekruist door de Meentweg, de eigenlijke toegangsweg.

ad d. ten noorden van de moestuin en de boerderijen (RM 519721) ligt een klein wandelbos, in aanleg XVIII, in de 19e eeuw gedeeltelijk verlandschappelijkt; in het deel naast de moestuin liggen een ronde visvijver en slingerpaden; het deel achter de noordelijke boerderij heeft enkele rechte lanen en een langgerekte rechthoekige visvijver.

ad e. buiten de weien in het bos van Quintus zijn er enkele weilanden als buffer opgenomen in het complex.

PARKAANLEG van algemeen belang

- vanwege de grote mate van oorspronkelijkheid;