Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519752
Complexnummer
519156 - R.K.-begraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82712/33
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Oirschot F 6928
Oirschot, Begraafplaats, Kapelpad

Omschrijving

Inleiding

Aan de oostelijke zijde van de poort van de R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van Mr. A.J.L. van Laar, uit omstreeks 1868.

Omschrijving

De hardstenen tombe heeft hoekkolommen en een overstekende dekplaat met in hoogreliëf een door plantenranken omgeven wapenschild met het familiewapen, en een afbeelding van de geblinddoekte Vrouwe Justitia, eveneens omgeven door florale motieven (lelietakken, eikenblad).

Op de dekplaat van de tombe staat langs de rand de inscriptie: "Ik heb Uw gerechtigheid bemind en Uwe wet o Heer had ik boven alles lief". Op de dekplaat de inscriptie: "Ter gedachtenis van / Mr. A.J.L. van Laar geb. te Oirschot / aldaar overleden den 26 januari 1889 / s.s.t.t. / en / Vrouwe M.L.J. van Hees geboren / te Maastricht / en overleden te Oirschot / den 22 januari 1868 / R.I.P.".

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het tombegraf. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van neogotische beeldhouwkunst. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519156. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1868
1868
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing