Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519761
Complexnummer
519156 - R.K.-begraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82711/55
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Oirschot F 6928
Oirschot, Begraafplaats, Kapelpad

Omschrijving

Inleiding

Aan de westelijke zijde van de R.K. begraafplaats te Oirschot staat het GRAFTEKEN van A. de Laat, uit omstreeks 1901. Het grafmonument heeft in de detaillering elementen van het Neo-Classicisme.

Omschrijving

Het grafteken bestaat uit een tombe met opstaand grafmonument, bekroond door een grafkruis. De tombe heeft een getrapte opbouw met profiellijsten, samengesteld uit torus, riem en trochilus. Het monument heeft opzij aangehangen hardstenen kransen, een opbouw met nis met inscriptie R.I.P. en een opstaand kruis met klauwstukken aan de voet.

Op de dekplaat, die in laag-reliëf is voorzien van palmtakken, staat de inscriptie: "Ter gedachtenis van mevr. Arnoldina de Laat / Echtg. v. d. wele. Heer Franc. Hub. Goossens / geb. te Oostelbeers 21 nov. 1829 en overl. te / Oirschot 31 mei 1901".

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het tombegraf. Het heeft door de rijke detaillering kunsthistorisch belang als voorbeeld van neogotische beeldhouwkunst. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519156. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1901
1901
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden